Balears 21/10/2013

Neus Prats : "El Codi Penal incentiva les conductes de corrupció"

Entrevista amb la portaveu del GEN

D.v.
2 min

Finalment, s'ha iniciat el judici pel cas Cretu. Podeu ser optimista?

Optimista no s'ho pot ser, perquè, encara que s'apliqui la llei, en els casos de corrupció no es fa justícia. El Codi Penal actual premia i incentiva les conductes de corrupció de la classe política: preveu unes penes ridícules i els guanys que es poden obtenir de la corrupció sempre surten a compte. Per tant, potser s'apliqui la llei, però justícia no se'n farà.

Què pensau de les penes tan minses que es demanen als acusats?

Com si la llei no fos prou laxa, a més, la Justícia és lenta, i acaba sent l'Administració de Justícia qui demana una rebaixa de pena per haver tingut imputats als acusats durant tants d'anys. Finalment, les penes seran ridícules, entre altres coses, per la ineficàcia del sistema judicial.

Per què aquesta instrucció ha durat deu anys?

És incomprensible. Un cas tan clar, tan escandalós com aquest, no requereix ni mig any d'instrucció. És un cas clamorós, no hi ha res a investigar! La casa està construïda en un ANEI de màxima protecció, amb denúncies posades abans i després de la llicència, i que un tema tan bàsic i tan clar s'hagi d'instruir durant una dècada no té ni cap ni peus.

Des de l'Ajuntament de Sant Antoni s'ha parlat d'una mania persecutòria del GEN contra Cretu...

En junta directiva, al GEN ens vam plantejar contra quin cas centràvem els nous esforços, però és que el cas Cretu era el més bèstia de tot el que s'havia fet a Eivissa en espai protegit. Era una destrossa monstruosa. Van agafar un puig, van eliminar el cimerol, van baixar tres metres la cota del turó, van estar un any i mig traient terra per fer els fonaments! Mai no s'havia fet una barbaritat així en sòl rústic protegit.

Es va convertir la lluita contra la casa de Cretu en un tema simbòlic?

Sí. Significava que si es tolera això, es pot fer qualsevol cosa. La manera de saltar-se la llei va ser tan grollera, que no es podia permetre. Passi el que passi al judici, la lluita ha valgut la pena: hem acabat amb una manera d'actuar prepotent.

stats