SALUT
Balears 18/11/2017

Nedar redueix el risc de patir depressió postpart

Un grup de comares d’Atenció Primària ha investigat els beneficis de fer exercicis davall l’aigua

Anna Vidal
3 min
RESPIRACIÓ 
 A les classes de preparació al part dins l’aigua es treballa la respiració.

PalmaLa natació és l’exercici ideal per a l’embaràs. “Està recomanat per les guies de pràctica clínica perquè és el menys lesiu per a la dona, millora la circulació i redueix l’aparició d’edemes; té molts beneficis”, explica Mari Carmen Carrascosa, comare d’Atenció Primària.

Carrascosa, juntament amb Catalina Artigues i un grup de comares, va decidir iniciar l’any 2013 un projecte d’investigació per demostrar els beneficis per a la salut de fer exercicis de preparació al part dins l’aigua. Després d’anys de fer aquestes classes en el sector privat, varen veure que “les dones tenien parts amb menys intervenció i que estaven millor després del part. Volíem estudiar si aquesta impressió era real o no”, assenyala.

Metodologia

Es tracta d’un àmbit poc estudiat i és la primera vegada que es realitza un assaig clínic d’aquestes característiques amb una mostra prou àmplia per extreure’n conclusions. Concretament, hi varen prendre part 290 dones amb embarassos de baix risc, d’edats compreses entre els 18 i els 40 anys, i circumscrites a l’àrea de l’hospital de Son Llàtzer (Palma). Les dones varen ser dividides en dos grups de manera aleatòria: un grup participava en classes de preparació al part dins l’aigua i l’altre, no.

Les classes eren gratuïtes per evitar esbiaixos econòmics i es realitzaven tres dies a la setmana, de la setmana 20 de l’embaràs a la 40, si bé Carrascosa recorda que es pot nedar des del primer trimestre fins al dia del part. “Es treballava la musculatura de l’esquena, el moviment i la flexibilitat de la pelvis, s’aprenia a controlar la respiració, fèiem exercicis de simulació de contraccions..., sempre exercicis molt dirigits a la preparació del part”, precisa.

Primers resultats

Els primers resultats d’aquest estudi, finançat per l’Institut Carlos III, es varen donar a conèixer divendres en el marc de la I Jornada de comares d’Atenció Primària de Mallorca. “Hem recollit moltes dades i encara les estam analitzant, és una tasca molt laboriosa”, puntualitza Carrascosa. De moment, però, han pogut comprovar, d’una banda, que fer exercici davall l’aigua és segur, és a dir, no suposa cap risc per a la dona embarassada; i de l’altra, que redueix el risc de patir depressió postpart. “Les dones que havien assistit a les classes tenien un índex molt més baix de depressió postpart en les escales que els vàrem passar”, assegura. En aquest sentit, Carrascosa considera que és una dada rellevant, tenint en compte que la depressió postpart és un problema poc estudiat que “probablement es produeix més del que pensam”.

Una altra de les dades que han començat a analitzar amb una petita mostra de 140 dones és la tolerància al dolor. “L’objectiu principal de l’estudi era veure si les dones que neden tindran menys requeriment d’analgèsia epidural, és a dir, si toleraran millor el dolor. De moment no hem trobat diferència en l’índex d’epidurals, però hem d’esperar a tenir la mostra total”, apunta.

L’anàlisi de les dades de la història clínica també els permetrà avaluar el cost-eficàcia d’aquesta pràctica; és a dir, veure, per exemple, si les dones que neden acudeixen manco a urgències.

Carrascosa explica que si aconsegueixen demostrar que és beneficiós per a la salut de les dones i que, a més, surt econòmic per al sistema perquè tenen manco complicacions en l’embaràs i en el part, l’objectiu és “poder introduir les classes de preparació al part dins l’aigua en el sistema sanitari públic i que les puguem impartir les comares d’Atenció Primària”.

stats