ESPECIAL DIJOUS BO 2016
Balears 12/11/2016

El museu del calçat i de la pell aposta pel patrimoni industrial

Una exposició recollirà els prop de cent anys de fabricació de sabates de vuit indústries del calçat establertes a Inca

M. Mateu
3 min
El museu del calçat i de la pell aposta pel patrimoni industrial

El Museu del Calçat organitza una exposició juntament amb l’Associació de Fabricants i Auxiliars del Calçat de Mallorca (AFACA) a la Fàbrica Ramis amb motiu del Dijous Bo d’Inca. Es tracta d’una fireta del calçat que ja es va muntar l’any passat, però que aquest 2016 s’amplia i tindrà un caire més expositiu, històric i cultural i que donarà més visibilitat a la mostra, sobretot pel fet de situar-la a la Fàbrica Ramis, ubicada a la rambla d’Inca.

El Museu del Calçat s’encarrega del comissariat de l’exposició. Així ho explica Sandra A. Rebassa Gelabert, directora del Museu del Calçat i de la Pell: “En aquesta exposició creada expressament pel Dijous Bo, farem un recorregut pels diferents expositors -un total de vuit- fabricants de calçat d’Inca”, una panoràmica de la trajectòria d’aquestes vuit marques.

Per això, “hem fet una feina d’investigació, documentació i disseny prèvia per confeccionar uns panells i vitrines de com ha evolucionat el sector durant els darrers 70 o 100 anys que fa que existeixen les seves sabates”, diu Rebassa.

Es tracta de la mostra de vuit marques de sabates establertes a Inca o a Lloseta, que són Bestard, Cabrit-Apache, Ballco-Coplico, Camper (que no hi fabrica però hi té la seu), Carmina Shoe Maker, George’s, Lottusse i Miquel Ortopèdics, que mitjançant vuit expositors mostraran el recorregut dels seus calçats.

El museu també participarà en la mostra amb un estand en què traurà a fora una part de la col·lecció permanent que durant els dies de festa serà visitable també a la Fàbrica Ramis.

Arquitectura industrial

En el marc de les festes del Dijous Bo, el Museu del Calçat i de la Pell ha organitzat, per altra banda, una visita guiada per l’arquitectura industrial d’Inca, una passejada que acabarà a l’exposició que ja estarà instal·lada a la Fàbrica Ramis. La ruta consistirà en un recorregut per l’arquitectura industrial d’Inca. D’aquesta manera, es visitarà la fàbrica antiga de Lottusse, ara calçats Gelabert, i que és una de les més antigues de la capital del Raiguer. També la visita guiada passarà per la primera fàbrica de calçat Fluxà de 1910, un edifici modernista “molt recomanable de veure”, diu Rebassa, com també per les instal·lacions de calçats Beltran, un edifici industrial que conserva les dues fàbriques de les quals disposa. Segons Sandra Rebassa, que també serà l’encarregada de guiar la visita, “molts d’aquests edificis industrials estan força degradats, alguns s’han perdut, però pretenem que sigui un recorregut pels testimonis de la història de la ciutat d’Inca i la indústria sabatera. Hi haurà molts d’edificis que la gent podrà reconèixer i desprendre una certa nostàlgia”. La visita es farà dissabte, 19 de novembre, a les 11 h. És una activitat gratuïta amb inscripció prèvia.

De fet, al Museu del Caçat i de la Pell hi ha actualment una exposició temporal dels paisatges industrials, una mostra de refotografia, és a dir, de com estaven i de com estan ara una vintena de fàbriques del calçat i de la pell d’Inca.

Revulsiu al museu

El nou equip directiu del Museu del Calçat i de la Pell desenvolupa un nou projecte social, cultural i estratègic per dotar l’espai del museu de contingut i fomentar la recerca en patrimoni industrial, a més d’activar i difondre el fons patrimonial. És així com volen “posar en valor la història industrial d’Inca i, per extensió, de Mallorca; el seu patrimoni, sempre implicant-hi tots els agents vinculats en el procés, i convertir el museu en el referent i punt neuràlgic de la cultura industrial mallorquina”. La nova directora, Sandra Rebassa, assenyala que “vàrem guanyar el concurs de direcció i dins del projecte de línies estratègiques volem apostar perquè cada any estigui dedicat a una temàtica diferent vinculada amb el ‘leit motiv’ del museu. És per aquest motiu que aquest 2017 el dedicarem a la dona i la indústria”.

Dona i indústria

El paper de la dona dins del món industrial, especialment a la ciutat d’Inca, serà, doncs, la protagonista de la programació amb vista a l’any que ve del Museu del Calçat i de la Pell. “La intenció és activar el museu, perquè ha estat sis anys en ‘stand by’ i volem fer-hi un revulsiu. També hem presentat una programació per als mesos de novembre i desembre de manera més estable, que fins ara el museu no ha tingut”, esmenta la directora.

Les línies estratègiques inclouen un programa educatiu: MuseumLab, els contactes i col·laboracions supramunicipals; el desenvolupament promocional: Museu en Marxa; un pla d’activitats periòdiques: cicle cinema, conferències, visites, concursos; en definitiva, un museu més viu i la creació de grups de treball i col·laboració ciutadana: treballadores, empresàries històriques i actuals, etc.

El Museu estarà també obert per a la seva visita durant tota la Setmana Gran i l’entrada serà, com és habitual, de franc.

stats