Els municipis balears cercaran cooperació a Madrid per eliminar la llei Montoro

La Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears (FELIB) es reunirà, primer, amb diputats i senadors de les Illes

La Federació d'Entitats Locals de les Illes Balears cercarà suports a l'Estat per fer un front comú que pressioni a Madrid amb l'objectiu d'eliminar la llei Montoro. Aquesta llei provoca que els romanents dels municipis no es puguin gastar i, per exemple, a les Balears hi ha 460 milions d'euros que es troben en aquesta situació. Els municipis volen poder fer ús d'aquests doblers.

La primera passa, però, serà reunir-se amb els diputats i senadors de Balears. El batle d'Alcúdia –la localitat amb més superàvit de les Illes (més de 50 milions)–, Antoni Mir, ha explicat que el romanent és "absurd" i no es descarta fer una trobada de batles a Madrid. De fet, se sol·licitarà a la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) que agrupi tots els ajuntaments de l'Estat.

És una situació que afecta totes les localitats i a Espanya gairebé són 7.000 milions d'euros de superàvit. "No té sentit", exposa Mir. Sí creu que en tenia el 2012, però no ara que hi ha hagut una recuperació econòmica. Diu que hi havia ajuntaments que havien fet més despesa de la que podien, però que ara "no té sentit que el ciutadà tingui mancances, quan hi ha doblers al banc".

Aquesta setmana s'ha donat a conèixer que l'Estat no reformarà la llei ni la regla de despesa municipal perquè compta amb el superàvit local per rebaixar el dèficit de l'Estat.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF