Les multidivisa, una opció amb què cobrar és encara més probable

Un banc que pagui als seus clients per hipotecar-se és poc probable, però és més fàcil si es tracta d’una multidivisa, en les quals l’import de la hipoteca es calcula en euros, però per fixar les quotes d’amortització del préstec s’utilitza una moneda diferent, com els francs suïssos. Amb una multidivisa els riscos són més elevats i la suma del diferencial i el tipus d’interès pot ser més volàtil, fet que pot provocar rebre diners per contractar-la, però també pèrdues molt elevades per a les persones que les tenen.

Les multidivisa són un producte arriscat que requereix un client molt informat sobre els efectes que poden tenir les fluctuacions monetàries. No obstant això, durant els anys previs a l’esclat de la bombolla immobiliària, moltes entitats bancàries van concedir hipoteques en francs suïssos i en iens xinesos i, amb l’esclat de la crisi, moltes persones van veure com es multiplicaven els seus deutes.

De la mateixa manera que les preferents o les clàusules sòl, les hipoteques multidivisa van arribar als tribunals des de demandes individuals i col·lectives. De fet, el Tribunal Suprem va definir-les com a derivats financers i va obrir la porta que les afectats reclamassin la nul·litat dels efectes abusius que suposen. Així, són cada vegada més els casos en què els tribunals dictaminen sobre les multidivisa. Es tracta de contractes en els quals va faltar “bona fe” i en què ordenen la reducció de l’import de la hipoteca, alliberant així l’afectat de part del deute.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF