Territori

El govern central recorre la moratòria de grans superfícies a Mallorca

El Consell qualifica d'"atac" de l'Executiu espanyol la decisió de la CNMC d'interposar un recurs contra la norma territorial cautelar

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha presentat un recurs contra la norma territorial cautelar que estableix la moratòria de grans superfícies a Mallorca, una iniciativa que el Consell considera "un atac" del Govern de Mariano Rajoy.

Segons han informat des de la institució mallorquina, la CNMC, que ja va demanar la derogació de la moratòria el maig, ha recorregut la norma davant el Tribunal Superior de Justícia de Balears, com ja van fer la patronal de grans superfícies Anged i la promotora del centre comercial de les Fontanelles.

La consellera de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, ha lamentat el que qualifica de "continus atacs que rep la norma territorial cautelar per part del Govern d'Espanya i dels grans operadors econòmics". Garrido afirma que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència és un organisme "amb un vessant molt liberal  a l'hora d'aplicar la legislació. A més, demostren que no coneixen la realitat insular de Mallorca, un territori molt limitat".

En opinió de la responsable de Territori, "l'Estat du a terme una invasió de les competències d'ordenació del territori, que són pròpies del Consell. Ens sorprèn com la CNMC utilitza els mitjans públics, que són de tothom, per atacar una altra administració".

Fan Mallorca

La norma territorial cautelar, aprovada el febrer, va establir una moratòria de construcció de grans superfícies comercials fins al moment de la redacció d'un pla sectorial d'equipaments comercials, l'aprovació del qual es preveu per a finals de 2017.

Mercedes Garrido ha destacat que els problemes ocasionats per l'obertura del centre comercial Fan Mallorca demostren la necessitat de "tenir instruments preventius i que donin una solució d'integració al territori" com serà, en la seva opinió, aquest futur pla sectorial.

S'ha de recordar que en aquests moments la norma territorial està suspesa cautelarment en l'àmbit de la Platja de Palma. Aquesta decisió cautelar es va imposar des de la Sala del Contenciós Administratiu del Tribunal Superior de Justícia de les Balears el juny de 2016, després del recurs que va presentar Unibail Rodamico Palma, la promotora del centre comercial Palma Springs.

EDICIÓ PAPER 18/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF