Balears 05/06/2017

Montoro rebaixa la pressió sobre les Balears

Les Illes se salven del pla econòmic financer que Hisenda reclama a deu comunitats

Ara Balears
1 min
El ministre Montoro i la presidenta Armengol han signat l'acord en la reunió de la comissió bilateral celebrada a Madrid. CAIB

PalmaLes Balears seran una de les set comunitats que quedaran al marge de l'elaboració d'un pla econòmic financer que haurà de justificar davant el Ministeri d'Hisenda com les seves despeses s'ajusten a l'estabilitat pressupostària imposada des de Madrid.

Les deu autonomies afectades tenen un termini d'un mes per redactar el pla després que el secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, ho demanàs la setmana passada als consellers d'Hisenda d'Andalusia, Aragó, les Canàries, Cantàbria, Catalunya, el País Valencià, Extremadura, Galícia, Múrcia i el País Basc.

En alguns casos, l'obligació de fer el pla és deguda a l'incompliment de la regla de despesa, mentre que altres comunitats s'han desviat de l'objectiu de dèficit. Les Balears van tancar el 2016 amb un dèficit del 0,5% del PIB i això les deixa al marge de l'exigència, ja que el límit es va establir en el 0,7%. Múrcia ha estat la comunitat menys complidora, ja que va acabar el 2016 amb un dèficit de l'1,6%, després d'augmentar les seves despeses un 2,6%.

Segons la Llei d'estabilitat pressupostària i sostenibilitat financera, es poden establir mesures preventives, correctives i coercitives per corregir els incompliments per part de les comunitats del dèficit o el sostre de despesa. En cas de voler demanar ajuda a l'Estat per disposar de liquiditat, les comunitats hauran de redactar un pla d'ajustament que garanteixi el compliment d'objectius i que té unes condicions de seguiment per part de Madrid.

stats