Balears 14/09/2017

Montoro es compromet amb el Govern a tenir llest un nou REB enguany

La consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, ha destacat que s'ha traçat un calendari de reunions

Ara Balears
2 min
Montoro i Cladera s'han reunit a Madrid.

PalmaEl Govern de les Illes Balears i el Ministeri d'Hisenda han reafirmat aquest dijous el compromís comú per disposar d'un Règim Especial de les Illes Balears (REIB) abans que finalitzi 2017.

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, i la consellera d'Hisenda i Administracions Públiques, Catalina Cladera, han mantingut una nova trobada a Madrid a fi d'aconseguir l'aprovació d'una nova Llei de Règim Especial de les Illes Balears que substitueixi l'actual, de 1998.

Aquesta reunió ha "reafirmat la voluntat política conjunta d'avançar cap a un nou REIB", ha apuntat Cladera, segons informa en una nota de premsa la Conselleria d'Hisenda i Administracions Públiques.

Amb aquest objectiu, han traçat un calendari de reunions amb les secretaries d'Estat d'Hisenda, Pressupostos i Funció Pública, per afinar les diverses qüestions contingudes dins el projecte del nou règim especial.

Cladera ha remarcat que la proposta de dotar un fons d'insularitat per finançar infraestructures que ajudin a compensar aquest fet, inclòs en el nou REIB, ha estat "vista amb bons ulls per Montoro com un mecanisme per reconèixer la singularitat del territori de les Illes Balears".

La Conselleria ha afirmat que Montoro "ha destacat la necessitat de posar en valor la singularitat del fet insular".

A tres bandes

El Ministeri ha proposat que durant el proper trimestre es convoquin diverses reunions entre el Govern amb els secretaris d'Estat de Pressupostos, Hisenda i Funció Pública.

"Amb Hisenda negociarem els aspectes fiscals del REIB, amb Pressupostos, tota la part de compensacions de transports, energia i aspectes sectorials; i amb Funció Pública, temes de compensació per a funcionaris, un fet fonamental per a la correcta dotació de cossos i forces de seguretat de l'Estat a les Illes", ha assenyalat Cladera.

Davant això, "és molt important", en opinió de la consellera, "acordar tan aviat com sigui possible l'ampliació de la bonificació per descompte de resident del 50% al 75% en els desplaçaments aeris i marítims entre les Illes i la Península".

Renegociar el que es deu del conveni de carreteres

Quant a l'aportació pendent de l'Estat pel Conveni de carreteres, Cladera ha mostrat la disposició del Govern a establir un nou calendari de pagament, a través de la signatura d'un nou acord que refermi el compromís plasmat en el Protocol d'intencions de desembre de 2015.

Segons ha explicat, els pressupostos generals de l'Estat de 2017 només han previst 15 dels 240 milions del total pendent pel Conveni de carreteres.

En el mateix escenari de renegociació i pacte entre l'Estat i les Balears també es troben els 26 milions d'euros en convenis estatutaris reintegrables, que haurien d'haver estat reinvertits en d'altres projectes a les Illes.

La posició del Govern davant l'Estat té el suport i la força del "consens social i polític que s'ha aconseguit unir referent a una idea genèrica de la millora del tracte financer que reben les Balears", ha incidit la consellera de sa Pobla.

stats