Balears 04/04/2017

Montoro només inclou als pressupostos 15 dels 80 milions d'euros pactats per a inversions en carreteres

Cladera assegura que el Govern "continuarà batallant" i denuncia retallades al descompte de residents

Carmen Buades
2 min
La consellera Cladera, aquest dimarts

PalmaEls pressupostos de l'Estat del 2017 no inclouen una partida de 80 milions d'euros per al conveni de carreteres amb les Balears. S'incompleix així, de nou, el compromís que el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, va adquirir el 2015 amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, de fer arribar a les Illes aquesta quantitat cada any durant tres anys per inversions que s'haurien d'haver finançat des de Madrid.

En lloc dels 80 milions acordats, l'executiu central n'ha pressupostats 15, un fet que la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, ha qualificat d'"indignant i decebedor". Segons la consellera, l'Executiu balear tenia en les seves previsions "120 milions d'euros, perquè l'any passat ja no varen arribar amb l'excusa que el govern central estava en funcions".

Cladera ha criticat aquest dimarts, en conèixer-se les característiques del projecte de pressupostos que s'ha presentat a Madrid, que "no s'han tingut en compte els interessos de les Balears", ha advertit que des del Govern "es continuarà batallant" per tal d'aconseguir un millor finançament i ha denunciat que Montoro "utilitzi els pressupostos de manera partidista", ja que, en el cas de les Canàries (els diputats de les quals juguen un paper clau en l'aprovació dels comptes), sí que s'han pressupostat 80 milions d'inversions en carreteres.

A més, la consellera ha afirmat que el Govern està adoptant una "actitud recentralitzadora" que "no incentiva la inversió" ni "afavoreix les comunitats autònomes", encara que siguem "en un context macroeconòmic d'augment dels ingressos". De fet, per al 2017 Madrid ha previst una reducció de la inversió pública a les Balears del 7%, que serà més o menys generalitzada a tots els territoris excepte a les Canàries, on la inversió creixerà un 3,2%.

Descompte de resident

Des del Govern també denuncien que "baixa 10 milions la subvenció per al descompte de residents", que l'any passat va ser de 103 milions d'euros i per al 2017 se'n preveuen 93. Cladera ha afirmat que espera que aquest fet no suposi retallades per als usuaris, però ha recordat que des de l'Executiu balear han d'aprofundir en els detalls dels comptes presentats avui i veure "si els 90 milions d'euros són suficients o no per pagar totes les subvencions".

Tot i així, la consellera ha aprofitat per exigir "un REB que asseguri un fons d'inversió pública a les Balears" i un sistema de finançament que no faci dependre l'arribada de doblers "de la voluntat política de Madrid". Per aquest motiu, Cladera ha afirmat que des del Govern "es continuarà lluitant" per defensar els pressupostos de la Comunitat amb els ingressos previstos.

stats