PALAU DE CONGRESSOS: UNA OPORTUNITAT ENMIG DE LA POLÈMICA

El monstre que es vol ‘reconciliar’ amb els palmesans

Melià i Cort, convençuts que la infraestructura acabarà guanyant-se l’estima de la ciutadania
El Palau de Congressos de Palma està situat a primera línia de mar i ofereix unes vistes magnífiques a la ciutat i a la badia des del terrat. Encara que avui se n’obrin definitivament les portes, encara falten setmanes perquè l’interior cobri vida. / CLARA MARGAIS

En una visita recent d’autoritats i mitjans de comunicació al Palau de Congressos, el darrer gerent nomenat pel Govern i Cort, Alfonso Meaurio, destacava a la presidenta, Francina Armengol, que, gràcies al programa de visites als ciutadans, “molts palmesans s’han reconciliat amb l’edifici”. Aquesta és, també, una de les preocupacions de l’adjudicatària, Melià Hotels International. “Volem contagiar els mallorquins perquè visitin el Palau de Congressos”, va dir aquell dia el vicepresident i conseller delegat, Gabriel Escarrer. En declaracions a l’ARA Balears, l’empresari es confirma: “Volem que el Palau es converteixi en un vertader focus social i cultural de la ciutat de Palma”, assenyala. Per aconseguir-ho, afegeix, “els propers mesos organitzarem jornades de portes obertes i visites guiades perquè els palmesans puguin conèixer l’interior d’aquesta obra d’art, que és el seu vertader tresor”.

Meaurio també defensà, en aquella visita, que el Palau respon a aquella màxima que diu que la bellesa és a l’interior. Pel que fa a l’exterior, va admetre que el disseny de Francisco Mangado causa un impacte visual significatiu, però va justificar que algunes de les decisions més discutides, com les cornises gegants que li donen un aspecte postindustrial i un pèl inquietat, responen a la necessitat de garantir la correcta climatització de l’edifici, situat a primera línia de mar. Aquestes cornises permeten aprofitar la llum i la claror i estalviar energia. Quant a la sensació, compartida per molts palmesans, que el Palau es ‘menja’ l’autopista, a l’entrada de la Ciutat, el motiu és que volia ‘acostar’ els visitants a la mar. Aquestes visites organitzades per a la ciutadania, va concloure, han servit perquè les gairebé 4.000 persones que ja han visitat el Palau comencin a apreciar-lo. A partir d’avui, tothom qui vulgui hi podrà fer un cop d’ull i jutjar per si mateix.

Les expectatives de Melià

Més enllà dels valors estètics i urbanístics, també se’n jutjarà la utilitat. En aquest sentit, Escarrer ho té clar: serà tot un èxit. “El nostre compromís, sens dubte, és convertir el Palau de Congressos en un dels grans referents de la Mediterrània i fer que la nostra ciutat s’inclogui entre les 50 destinacions de turisme de negocis més importants del món”, assenyala Escarrer a l’ARA Balears. Pel que fa al volum de negoci, la companyia és ambiciosa i afirma que “quan assolim la velocitat de creuer, al voltant del cinquè any, aconseguirem atreure al voltant de 77.000 clients anuals”.

Una de les cartes principals que jugarà el Palau és, justament, la ubicació. “La destinació és única”, destaca Escarrer. “Palma es troba a un parell d’hores de vol de les principals capitals europees”, afegeix, “i gaudeix d’una localització estupenda en una de les millors destinacions de la Mediterrània”. En aquest sentit, assevera, “el Palau és excepcional; sens dubte, estam parlant d’un dels millors d’Europa” en la seva categoria.

L’empresari en subratlla dues grans qualitats per reafirmar el seu parer: d’una banda, la “ubicació, tan pròxima a la platja i al centre de la ciutat, i molt accessible des de l’aeroport”. De l’altra, “la immensa qualitat de la infraestructura, que és una vertadera obra d’art”. Sobre aquesta qüestió, assegura que és “un espai dotat de gran polivalència i funcionalitat”. Finalment, subratlla que “el fet de disposar d’un hotel annex suposa també un valor afegit”. La companyia preveu la creació d’uns 200 llocs de feina quan la infraestructura es trobi a ple rendiment, entre directius, personal base i càrrecs intermedis.

14 esdeveniments tancats

Tot i que Melià no espera que el Palau assoleixi la “velocitat de creuer” fins al 2022, no perd el temps amb les contractacions. Ara mateix, la companyia ja ha tancat catorze esdeveniments per a enguany, una xifra que podria créixer les properes setmanes. El primer esdeveniment que es durà a terme serà el XXIV Congrés estatal de transport urbà i metropolità, que reunirà 250 delegats d’empreses privades i 9 de públiques vinculades amb el transport. La resta, als quals s’espera una afluència mitjana de 200 persones, estan relacionats, majorment, amb el sector farmacèutic i mèdic, que són, tradicionalment, els més propensos a organitzar actes d’aquest tipus. De fet, ahir mateix, Melià anuncià que la primera activitat internacional que acollirà la infraestructura hi estarà lligada.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF