Publicitat
Publicitat

PALMA

Cada 5 minuts, 2 multes d’ORA

Tot i així, les sancions es redueixen i s’ha passat de les 695 diàries del 2010 a les 558 de l’any passat

Cada cinc minuts es posen dues multes d’ORA a la ciutat de Palma. En total, representen més de 200.000 a l’any, a una mitjana de 588 multes diàries durant el 2013. Amb tot, aquesta xifra és la més baixa dels darrers quatre anys i es manté una tendència en descens, des de les 695 sancions al dia imposades el 2010 per estacionament indegut a zones ORA. Només l’any passat el nombre de multes es reduí un 6,2% respecte del 2012, segons les dades facilitades ahir per l’Ajuntament.

El regidor de Mobilitat, Gabriel Vallejo, atribueix aquest descens a la gestió de la nova UTE que s’encarrega del servei d’ORA, “a l’existència d’una major conscienciació ciutadana a l’hora de complir la normativa” i que les sancions s’abonen amb més celeritat per afrofitar els descomptes. Vallejo remarcà que l’informe econòmic i de gestió de l’ORA mostra també que “es redueixen els costos del servei i augmenten els ingressos”.

Així, el responsable de Mobilitat atribueix a la gestió del nou contracte adjudicat una reducció de gairebé el 20% en els costos dels servei, més d’un milió i mig d’euros, a la qual cosa s’ha d’afegir una altra del 4% pel cost inferior del mateix contracte. Vallejo destacà sobre això que la reducció de despeses i l’augment d’ingressos s’ha aconseguit “sense apujar les tarifes”.

Frau de “falsos residents”

“La propera passa serà perseguir el frau de falsos residents”, avançà el regidor, qui advertí sobre els casos d’empadronament i matriculació irregular de vehicles a les zones ORA amb l’objectiu d’obtenir la targeta de resident, que per un preu de 24 euros anuals permet no haver de pagar per estacionar a la zona on resideix habitualment el propietari del vehicle.

L’any passat també es reduïren de manera significativa les multes imposades pel que fa a les Àrees de Circulació Restringida (Acire), que passaren de les 34.386 sancions de 2012 a les 18.773 de l’any passat, amb una disminució del 45%. Les zones Acire on s’imposen més multes per infraccions són el passeig de Sagrera i Es Baluard on, a diferència d’altres, existeixen càmeres de vigilància.

El nou contracte per a la gestió de l’ORA ha inclòs la posada en servei de l’anomenat Visual Car, un vehicle que precisament informa sobre la situació dels cotxes, a més a més de controlar les zones Acire i les de residents. A això cal sumar-hi la recent implantació d’una aplicació que permet als usuaris de l’ORA abonar el tiquet d’estacionament des del telèfon mòbil. L’aplicació avisa l’usuari del temps màxim que li queda per renovar el tiquet o traslladar el vehicle.