MÉS ENLLÀ DEL LLAÇ ROSA
Balears 21/10/2017

Les millores en el servei a Menorca garanteixen un futur esperançador

La Conselleria augmenta un oncòleg i l’arribada de la radioteràpia omple d’optimisme les pacients

Iván Martín
3 min
ALBA, l’associació de dones afectades per càncer de mama, assegura que hi ha hagut avenços molt destacables.

MaóLa lluita contra el càncer a Menorca sempre s’ha desenvolupat d’una manera reivindicativa. La doble insularitat que pateixen els seus ciutadans genera dificultats, especialment en casos com l’afectació del diagnòstic de la patologia. Malgrat això, les institucions públiques han aconseguit millorar la qualitat de vida d’aquelles persones que passen per un procés de recuperació.

En aquests moments, la situació a Menorca per fer front al càncer de mama és esperançadora. De fet, la presidenta de l’associació ALBA, dones afectades per aquesta malaltia a l’illa, assegura que s’han produït avenços molt destacables per viure amb optimisme el futur. Cristina Fernández recorda que “aquest estiu vam rebre una notícia extraordinària: l’augment d’un oncòleg a l’hospital Mateu Orfila de Maó. Ara són quatre i formen un equip excepcional de professionals al servei de pacients que han de menester una atenció molt particular”. A la plantilla d’oncòlegs, Fernández destaca el paper d’una psicooncòloga, “una figura imprescindible per saber afrontar un càncer. La seva assistència a la família és necessària, t’ajuda a entendre les dificultats que es deriven del diagnòstic. A més a més, en cas de pèrdua, contribueix, especialment si hi ha infants, a assumir amb responsabilitat el cruel desenllaç. Fa una feina lloable”.

Des de l’associació ALBA també fan referència a l’Hospital de Dia, un equipament que, segons la presidenta de l’entitat, “funciona amb garanties per aplicar les necessitats de les pacients. N’estam molt satisfets”. Pel que fa al servei de prevenció, des de principi d’any s’han realitzat 964 mamografies al Mateu Orfila dins el programa específic per detectar com més aviat millor el càncer de mama. Les entitats que protegeixen els drets i les necessitats dels malalts afirmen que el 85% de les persones que se sotmeten a aquest programa surten saludablement del procés. En qualsevol cas, Cristina Fernández explica que “la mitjana de casos diagnosticats a Menorca és de 55 cada any, una xifra bastant important si tenim en compte les dimensions del nostre territori. Fa anys que mantenim aquests nombres. Però no podem oblidar el 6% de dones que pateixen un càncer de mama amb metàstasis. Nosaltres n’estam molt pendents, ja que necessiten més suport, comprensió i ànims. Una altra dada rellevant és que el 20% de les dones que són diagnosticades per càncer, desgraciadament, hi recauen”.

La radioteràpia, a punt

La denominada doble insularitat genera importants maldecaps als afectats per càncer i al nucli familiar. La presidenta d’ALBA admet que “per determinades proves i segons quins tractaments viatjam a Palma perquè a l’illa no podem dur a terme aquestes passes. Desplaçar-se a Mallorca suposa molt de neguit per a tots: per l’afectat és un component psicològic que es converteix en una càrrega i la família veu com els seus hàbits són radicalment trastornats. Hi ha unes proves diagnòstiques que t’obliguen a viatjar i per aquest motiu creiem que som víctimes d’una desigualtat greu”.

De tota manera, aquesta problemàtica té data de caducitat. A final d’any, el servei de radioteràpia hi hauria d’iniciar el funcionament. Avui dia, la maquinària és a les instal·lacions annexes a l’hospital Mateu Orfila preparant-se per començar . Cal recordar que van arribar a l’agost procedents dels Estats Units. Cristina Fernández confia que “el servei eviti el desplaçament a Palma; seria la millor notícia. Es tracta d’una necessitat que a la fi arriba a Menorca i suposarà un avenç en la qualitat de vida dels malalts. Precisament, un dels grans reptes del col·lectiu ALBA és unificar els protocols a totes les comunitats autònomes. Sabem que no és fàcil, però cal anar en aquesta direcció”.

stats