1,3 milions d'euros per restaurar els molins del Pla de Sant Jordi

Els propietaris ja poden sol·licitar les ajudes del pla de recuperació que ha engegat el Consell de Mallorca

Els propietaris de molins de vent al Pla de Sant Jordi ja poden sol·licitar les ajudes del pla de recuperació que ha engegat el Consell de Mallorca. Suposarà una inversió d'1.359.000 euros fins al 2019, 1,1 dels quals seran a càrrec de la institució insular.

El president del Consell de Mallorca, Miquel Ensenyat, ha qualificat aquest pla d'ambiciós i ha defensat que "és imprescindible frenar el deteriorament que la majoria dels molins sofreix", ha informat la institució insular.

Els propietaris de molins de vent de la zona del Pla de Sant Jordi, on n'hi ha 1.070 de documentats, podran sol·licitar les ajudes fins al 24 de novembre. "Ens trobam davant el parc eòlic més gran d'Europa", ha dit Ensenyat.

Encara que els molins de vent han perdut la utilitat per a l'agricultura, són una part integrant del patrimoni cultural de Mallorca. Actualment en queden al voltant de 3.300 a l'illa.

L'objectiu del pla és recuperar el patrimoni industrial de l'illa, així com una de les imatges més característiques de Mallorca, i preservar-lo perquè "les noves generacions tinguin la possibilitat de conèixer i valorar el que els nostres padrins van ser capaços de fer".

El pla promou la restauració i la posterior valoració dels molins de vent, respectant la seva tipologia originària i potenciant la utilització de les tècniques i els materials tradicionals.

El Consell de Mallorca subvencionarà als propietaris dels molins el 100% de la restauració de la torre, el safareig i el mecanisme. Per la seva banda, els propietaris hauran de mantenir-los i permetre les visites públiques i gratuïtes, prèvia sol·licitud.

El 2017, el Consell de Mallorca destinarà a aquest pla 109.186 euros; el 2018 s'assoliran els 500.000 euros, la mateixa xifra que el 2019. Per la seva banda, el Govern aportarà 250.000 euros amb càrrec a la recaptació de l'Impost de turisme sostenible.

Paral·lelament, s'ha engegat una campanya d'apadrinament perquè empreses o particulars hi puguin participar.

Aquestes ajudes se sumen al Programa per restaurar el patrimoni històric industrial, mitjançant el qual el Consell es farà càrrec de redactar el projecte tècnic de restauració, així com de la mà d'obra per executar els projectes.

El programa inclou la restauració arquitectònica i de la maquinària d'una sèrie d'elements que formen part del patrimoni històric (inclosos molins, sínies, tafones i cellers) i de la indústria extractiva (salineres).

Una segona modalitat comprèn la restauració de màquines, carros i altres estris relacionats amb la indústria i l'agricultura. Una vegada restaurat, la persona o l'entitat propietària del bé ha de permetre que s'hi facin visites públiques i gratuïtes per un període de deu anys.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF