INFRAESTRUCTURES ALS LLIMBS
Balears 27/08/2016

23 milions per recuperar sa Coma

L’esquerra vol reprendre el projecte de convertir el quarter en un campus educatiu

Armando Tur
3 min
CAMPUS EDUCATIU L’equip de govern del Consell d’Eivissa té clar que vol recuperar la vocació educativa del campus de sa Coma. / CONSELL D’EIVISSA

Eivissa1 de gener de 2009. El Consell d’Eivissa rep l’antic quarter militar de sa Coma. Lluny queden ja els usos que l’exèrcit i la Guàrdia Civil li havien donat temps enrere, i s’obre ara una possibilitat de l’equip que lidera Xico Tarrés al Consell: convertir l’antiga instal·lació en un modern campus d’educació.

Són idees que la legislatura 2011-2015 el Partit Popular va tombar amb la decisió de portar la seu universitària a l’antic edifici de Comandància, també militar, però més cèntric i enfora de ser aquell ambiciós projecte de sa Coma.

Aquesta antiga construcció militar ha patit els darrers temps la manca d’un planejament. Format per 24 edificis i amb més de 586.000 metres quadrats, sa Coma ha destinat part del seu terreny a ser la base de la Unitat Militar d’Emergències des del 15 de juny; també acull un circuit d’autocròs que, malgrat que ara s’hi instal·la de manera provisional, té un pla dissenyat “amb la voluntat de minimitzar l’impacte visual i ambiental que suposa la construcció d’un complex esportiu a la zona”, segons informa el mateix Consell d’Eivissa.

Però la instal·lació que més repercussió tindrà en aquest espai serà la construcció de la nova depuradora d’Eivissa. És una obra que es va aprovar el mes de març de 2015 i que ha sortit a licitació durant aquest juny passat per part del Ministeri de Medi Ambient. Tant els socialistes com la coalició Podem-Guanyem són contraris a aquesta ubicació, però al final no els ha quedat més remei que acceptar-ho, perquè tornar a començar el procés d’adjudicació significaria retardar unes obres “molt necessàries” per a la població eivissenca.

Malgrat aquesta varietat de serveis, sembla que l’equip de govern del Consell d’Eivissa té clar que vol recuperar la vocació educativa del campus de sa Coma. És per això que durant el debat de política general de l’illa es va anunciar un pla de recuperació de la zona que preveu la inversió de 23 milions d’euros abans de 2019. “El parc de serveis insulars de sa Coma suposarà l’actuació més ambiciosa des del punt de vista d’inversió pública fins al 2019”, va dir el president del Consell, Vicent Torres.

Segons va detallar el mateix president, d’aquesta quantitat, 11,5 milions d’euros es destinaran a construccions previstes al campus de formació i capacitació, en el qual es prepararan els pavellons per rebre l’Escola Oficial d’Idiomes, l’Escola d’Hostaleria, un centre tecnològic d’autoocupació i treball cooperatiu, i la reforma de l’actual centre de menors com a residència del campus.

Però el Consell no vol obviar la utilitat d’emergències que ha tingut aquest indret. És per això que en aquesta inversió es reserven cinc milions d’euros per al nou Parc Insular de Bombers i dos milions més per a la resta d’edificis i instal·lacions d’emergències, entre els quals es troba un pavelló definitiu per a la UME, la seu de l’112 i un nou espai per a l’Ibanat.

Primers acords

Els socialistes ja tenen experiència a fer plans en aquest lloc i que el canvi de color polític al Consell posi fi a totes les seves intencions. És per això que des de principis de legislatura el Consell cerca tancar acords amb Mallorca per aconseguir dotacions pressupostàries que comprometin espais de sa Coma per a l’ús educacional.

El primer exemple és l’Escola d’Hostaleria de les Illes Balears, que començarà a impartir classes a Eivissa per primera vegada gràcies a l’acord que el mes de novembre passat signaren el president del Consell i el conseller balear de Treball, Iago Negueruela. Aquests cursos complementaran les classes de cuina que fins ara s’impartien només a Blancadona i a l’Institut Balàfia de Sant Llorenç.

La signatura d’aquest pacte va significar la primera vegada que, obertament, la coalició del PSOE amb Podem-Guanyem reconeixia la seva intenció de recuperar la idea de l’antic quarter militar sa Coma com a campus educatiu.

Un altre intent d’acord, que encara està en estudi, és aquell que ha de permetre traslladar l’Escola d’Arts i Oficis al futur campus. En una visita recent, el conseller balear d’Educació, Martí March, va reconèixer les mancances que pateix l’escola, on fa 20 anys que no s’hi du a terme cap reforma. Tot i això, no es va mostrar gaire convençut que sa Coma sigui el lloc “més indicat” per a aquest centre. Torres defensà la seva idea i assegurà que, “quan s’hi comencin a traslladar centres d’estudis, l’ambient de sa Coma canviarà”.

stats