RADIOGRAFIA DE L’HABITATGE
Balears 25/06/2016

3 milions per a lloguer social, més de 1.500 potencials beneficiaris

El Govern duplica les ajudes per al 2016 i estableix col·lectius prioritaris

R.g
3 min
3 milions per a lloguer social, més de 1.500 potencials beneficiaris

PalmaEn la convocatòria de 2016 s’incorporen majors puntuacions per als sectors amb més dificultats i s’espera duplicar els beneficiaris de 2015.

En el marc del Pla de lloguer social, el Govern balear, a través de l’Institut Balear de l’Habitatge (IBAVI) va obrir el passat 19 de maig una línia d’ajudes per al lloguer dotada de 3 milions d’euros, pràcticament el doble del previst a la darrera convocatòria, en què es varen donar ajudes per valor d’1,7 milions d’euros (dels quals es varen pagar 1,5 milions, que beneficiaren 847 persones). L’objectiu d’enguany és duplicar el nombre de receptors.

Encara es poden demanar ajudes

La convocatòria està oberta fins al 3 de juliol i els ajuts consisteixen en el pagament del 40% del preu de la renda per a lloguers no superiors als 600 euros mensuals per a llars amb ingressos no superiors a 22.385 euros. Es pot rebre una ajuda anual de fins a 2.400 euros.

Els beneficiaris poden ser majors d’edat que siguin titulars o estiguin en condicions de subscriure un contracte d’arrendament d’habitatge (Llei 29/1994, de 24 de novembre, d’arrendaments urbans) en qualitat d’arrendataris; que l’habitatge arrendat sigui la residència habitual i permanent del beneficiari de l’ajut; que no siguin propietàries o usufructuàries d’un altre habitatge, que hagin dipositat la fiança del contracte de lloguer. Els receptor de les subvencions han de tenir nacionalitat d’algun dels països de la UE o residir de manera legal a Espanya.

Enguany, a més, el Govern ha establert ‘sectors preferents’ -persones amb discapacitat, famílies nombroses, dones víctimes de violència de gènere, persones que han patit un desnonament per execució hipotecària o víctimes de terrorisme- per a efecte de valoració. Aquests col·lectius tenen una puntuació més alta en la baremació en cas d’empat en nivell d’ingressos.

Les ajudes són per a 12 mesos, són compatibles amb complements per al pagament del lloguer a beneficiaris amb situació d’especial vulnerabilitat i abracen -amb efectes retroactius- des de gener de 2016 fins a desembre de 2016. Els recursos de les ajudes provenen de fons estatals, però correspon al Govern balear gestionar-los.

La resta d’ajudes amb fons de l’Estat per al 2016 -que sumen 2,8 milions- es reparteixen per fomentar la rehabilitació edificatòria (1,7 milions), fomentar la regeneració i renovació urbanes (1,1 milions), i implantar l’informe d’avaluació d’edificis (10.000 euros). El total d’ajudes que es convoquen és de 5,8 milions i el Govern ha prioritzat les de lloguer (amb 3 milions).

De la convocatòria de 2015, que va tramitar l’anterior Govern, es deixaren sense gastar 2 milions d’euros del total de les ajudes previstes.

Les altres dues línies d’ajuda compreses en el Pla de lloguer social de l’Executiu són les adaptacions de renda i els incentius per a propietaris perquè destinin els habitatges a lloguer social.

Situacions sobrevingudes

En el primer cas, l’IBAVI aplicarà mesures d’adaptació de renda per atendre temporalment situacions sobrevingudes de persones que ja tenen un lloguer social en un habitatge d’aquest institut. En aquests casos, es farà, amb petició prèvia de la persona afectada, la revisió de la seva renda, que es pot veure reduïda fins a un 5% dels ingressos del nucli familiar en el cas que aquests siguin equivalents a una pensió no contributiva (398 euros de pensió o ingrés assimilable).

Per a altres quanties, la reducció pot ser de fins al 10% (entre 398 aproximats i 7.496 euros) i fins al 15%, amb ingressos inferiors a 14.922 euros.

Pel que fa als incentius per als propietaris, s’ha posat en marxa un programa d’incentius perquè cedeixin habitatges a les institucions i que aquestes els destinin a lloguer a canvi de la seva rehabilitació. En aquest sentit, l’IBAVI dedica, per exemple, 250.000 euros a rehabilitar l’habitatge particular i millorar l’eficiència energètica.

stats