INVERSIONS
Balears 26/02/2017

4 milions en 4 anys: de la butxaca dels corruptes als comptes del Consell

La institució de Mallorca destina a serveis socials allò recuperat per les sentències

Carmen Buades
3 min
4 milions en 4 anys: de la butxaca dels corruptes als comptes del Consell

PalmaEl Consell de Mallorca ha rebut, des del 2013, poc més de quatre milions d’euros per part d’empreses i polítics condemnats per corrupció. La sentència del cas Can Domenge i la del cas Vídeo U sumen pràcticament 16 milions, 11,9 dels quals encara han de ser recuperats per la institució insular.

Encara hi ha casos embullats als tribunals entre recursos, però, en cas que es condemni algú per delictes de corrupció a tornar doblers al Consell, aquests aniran a parar, juntament amb els quatre milions d’euros que ja han arribat (i els gairebé 12 de pendents), als comptes de l’IMAS: de la butxaca dels corruptes als comptes de la institució insular.

Després d’un acord plenari de la institució insular que comprometia l’equip de govern a destinar tots els doblers que s’ingressin per corrupció a serveis socials, el 2014 s’invertiren pràcticament els dos milions d’euros que Sacresa tornà a la institució insular a la renda mínima d’inserció, mentre que els darrers anys s’ha invertit en menors i dependència.

En qualsevol cas, cap any no ha arribat una quantitat tan elevada com els dos milions del 2013: el 2014 es van ingressar 120.000 euros; el 2015, 866.144 més; el 2016, uns altres 900.746; i d’ençà que va començar l’any, 150.000 més.

Si bé s’establí un pla de pagament per als polítics condemnats (l’expresidenta Maria Antònia Munar, l’exvicepresident Miquel Nadal, l’exconseller insular de territori Bartomeu Vicens i l’exconseller insular d’Hisenda Miquel Àngel Flaquer), alguns d’ells han començat ja a fer les seves aportacions i d’altres no. De moment, només ha complit amb el que deia la sentència Sacresa, l’empresa que va subornar els polítics del Consell perquè comprassin el solar de Can Domenge.

Des de la institució insular expliquen que això “és normal” perquè les quantitats a retornar eren molt elevades, de fins a 3,4 milions d’euros, i els condemnats tenen ara dificultats per assumir els pagaments.

Tot i que la moció del PSIB per destinar els doblers a serveis socials s’aprovà per unanimitat la legislatura passada, els ingressos per corrupció han estat motiu de disputa entre els grups polítics del Consell. Margalida Roig, responsable d’Hisenda la legislatura passada i actual consellera insular del PP, critica que l’equip de govern no fa els ingressos a l’IMAS, tot i ser “expedients molt fàcils de tramitar”. Dels 894.000 euros que arribaren el 2016, afirma, “no se n’ha mogut ni un”.

De fet, el PP ha presentat mocions en diverses ocasions exigint al conseller d’Economia i Hisenda, Cosme Bonet, que faci les transferències de fons. La darrera durant el darrer ple, aquesta vegada dirigida a Margalida Puigserver, presidenta de l’IMAS, instant-la a demanar al seu company de Govern l’ingrés dels doblers. La moció es va haver de retirar perquè Puigserver no va assistir al ple i es presentarà de nou a la sessió del mes de març.

Nou procediment

Tanmateix, la presència d’aquest acord al ple de març no anirà marcada només per la moció dels populars. Bonet afirma que el Govern presentarà una proposta per modificar l’acord, ja que “deia que tot el que es recuperi anirà a benestar social, però el procediment per fer-ho no estava regulat enlloc”. El conseller insular considera que fer els ingressos tan bon punt arriba no és una bona solució perquè, en cas que es produeixin al desembre, l’IMAS “no tindrà temps per gastar-ho i anirà a parar a romanent directament”.

“Proposarem un procediment més transparent que, a més, serà més clar que improvisar”. Així, cada any es farà una anàlisi de tot el que s’ha ingressat i es marcarà una data per fer una transferència anual, fet que, segons Bonet, permetrà, per exemple, “decidir per avançat on es destinen els doblers”.

stats