URBANISME
Balears 24/11/2017

1,3 milions als municipis per defensar el territori

L’Agència de Defensa del Territori reparteix excedents entre set ajuntaments de Mallorca

C. B. / J. V.
2 min
Pollença, tot i tenir polèmiques urbanístiques com la de Villa Cortina, no ha cedit el control de la disciplina a l’ADT del Consell.

PalmaLes polítiques del Consell de Mallorca contra les infraccions urbanístiques han generat, entre el 2009 i el 2016, un excedent d’1,34 milions d’euros, una quantitat que a partir d’ara es repartirà entre els municipis que han cedit a l’Agència de Defensa del Territori (l’ADT, antiga Agència de Disciplina Urbanística) les competències en aquesta matèria.

Els doblers recaptats durant aquests anys es distribuiran entre set dels nou municipis que eren membres de l’agència el 31 de desembre del 2016, després que fa uns mesos el Consell modificàs els estatuts de l’ens i hi introduís aquest element com a incentiu per fomentar l’adhesió d’altres ajuntaments. Fins ara, els excedents podien repartir-se, però a partir d’una línia de subvencions. Ahir, el consell de direcció de l’ADT va aprovar el primer repartiment d’excedents (la resta del que es recapta amb totes les sancions per infraccions urbanístiques i la despesa que té l’agència per funcionar), i el criteri per decidir quina quantitat corresponia a cada municipi ha estat els doblers que s’hi han recaptat a partir de multes.

No obstant això, hi ha ajuntaments que rebran més del que s’hi va recaptar entre el 2009 i el 2016, ja que l’ADT va posar multes a municipis que no formaven part de l’agència i, tot i que els doblers passen a formar part de la borsa, no s’inclouen els seus termes municipals en el repartiment.

A partir d’ara, els excedents es distribuiran cada any i la consellera insular de Territori i Infraestructures, Mercedes Garrido, va assegurar ahir que ara “cada municipi podrà decidir què fa amb aquests doblers”, sempre que es destinin a polítiques relacionades amb el territori.

La legislació permet per al patrimoni públic del sòl opcions com la construcció i promoció d’habitatges de protecció oficial, millores de zones degradades o d’espais naturals del municipi, tasques de conservació d’elements patrimonials catalogats, fer obres per instal·lar xarxes d’aigua, de clavegueram o d’enllumenat...

Amb aquest primer repartiment, Algaida rebrà 395.111 euros; Son Servera, 279.776 euros; Montuïri, 201.101 euros; Marratxí, 172.736 euros; Puigpunyent, 141.560 euros; Campanet, 141.560 euros, i Felanitx, 6.154,80. Durant el 2017, varen passar a formar part de l’ADT 14 municipis més, encara que n’hi ha alguns on la decisió d’adherir-se està sent polèmica: com Vilafranca, on l’oposició demana per entrar-hi i l’equip de govern, del PP, ho rebutja.

stats