HABITATGE
Balears 04/02/2017

Micromecenatge immobliari, inversió de risc

La plataforma Housers adquireix el primer pis a Palma i els experts adverteixen dels perills que implica l’operació

Carmen Buades
2 min
Micromecenatge immobliari, inversió de risc

PalmaAquesta setmana ha arribat als mitjans locals la notícia que la plataforma de micromecenatge immobiliari Housers ha comprat el seu primer pis a Palma. La idea és simple: inverteixes una quantitat petita de doblers en la compra d’un immoble que es llogarà i, al cap d’un temps, es vendrà. Els mecenes obtenen rendibilitat tant del lloguer com de la venda.

En el cas de Palma hi han intervingut 318 inversors -vuit dels quals són mallorquins i un, resident-, que han comprat un pis a la barriada de Son Cotoner per 249.000 euros. 189.000 han arribat dels inversors i els 60.000 restants s’han obtingut a través d’una hipoteca. Es tracta d’un àtic de 105 metres quadrats, als quals s’han d’afegir 26 metres quadrats més de terrassa.

Des de Housers asseguren que “la inversió més segura és al mercat immobiliari” i que, a través del micromecenatge, les persones interessades poden estalviar-se tant els tràmits burocràtics com les importants inversions inicials que requereix aquest sector. A la plataforma defineixen la seva opció com una inversió “de risc mínim i rendibilitat doble”.

S’hi pot invertir des dels 50 euros, però la capacitat de decidir comprar, llogar i, després, vendre està sempre en mans d’un grup d’experts que prèviament ha seleccionat els actius immobiliaris. “El nostre equip estudia el mercat i proposa oportunitats”, afirmen des de la plataforma.

Aquesta plataforma immobiliària ha vist a Palma “un mercat molt interessant” i des de Housers expliquen que segurament aquesta no serà l’única operació de compra que facin a la ciutat. De fet, les opcions que han vist a Mallorca han fet que la plataforma tingui una persona treballant exclusivament per analitzar les ofertes immobiliàries de Palma.

Llums i ombres

Pel que sembla, és una inversió en la qual ningú no perd, però es tracta d’un projecte que també té les seves ombres i d’un tipus d’inversió que potser no és tan segura com asseguren des de la plataforma.

Pau Monserrat, economista de Futur Legal, recorda que, si t’afegeixes al micromecenatge immobiliari, “et fas soci d’una societat limitada” en la qual “no tens capacitat de decisió perquè ets una espècie de convidat de pedra”. Per aquest motiu, indica que és “una inversió molt més arriscada del que diuen”.

A més, no es donen opcions de recuperar la inversió feta en cas que es necessitin el doblers, segons Monserrat.

“La Comissió Nacional del Mercat de Valors no reconeix Housers com qualsevol altra plataforma de micromecenatge perquè, per tal que encaixi en la llei, uns empresaris han de publicitar un projecte i els inversors hi han de posar doblers. Aquí es tria un projecte i es crea una societat limitada ad hoc per explotar-la”, explica l’economista.

Significa això que s’ha de fugir del micromecenatge immobiliari? “No té per què ser necessàriament dolent. A altres països europeus funciona des de fa anys- assegura Monserrat- però la gent ha de saber que pot perdre tot els doblers que inverteix en una inversió com aquesta”.

Housers existeix des de fa un any i mig i té propietats a Madrid, València, Barcelona, Marbella i, ara, a Palma. Després de seleccionar i comprar un immoble, es lloga per vendre’l després d’un temps. Des de la plataforma expliquen que, no obstant això, també hi ha l’opció de comprar un solar buit, construir-hi un edifici i, tot seguit, vendre’l.

stats