LES ILLES: GRESOL DE CULTURES
Balears 18/03/2017

Una mesquita com a projecte de futur

Un dels objectius d’Al-Khayr és fomentar la convivència i el coneixement del món musulmà a Menorca

Ivan Martín
3 min
Homes musulmans resen en una de les sales habilitades amb aquesta finalitat a Maó.

MaóLa comunitat musulmana a Menorca representa un ampli espectre de la immigració a l’illa. L’associació Al-Khayr uneix des de l’any 2002 les diferents sensibilitats. Tot i els diversos significats del nom que rep l’entitat, els creadors en destaquen un: “el bé”. El seu president és Mohamed El Hajoui, qui assegura que “estam integrats en la societat menorquina. Uns compren una casa i d’altres no, però hi estam a gust. Sempre trobaràs diferents opinions, tot i que la majoria viuen satisfets aquí”. El Hajoui admet que “la principal preocupació és trobar feina. És molt important. Els treballs relacionats amb la construcció i el turisme són els que millor s’hi adapten”.

Els principals objectius de l’associació Al-Khayr són fomentar la convivència i el coneixement del món musulmà i occidental, ensenyar a nins i dones la llengua àrab, potenciar vincles amb altres associacions de l’illa, sensibilitzar la població general, obtenir fons per retornar els cossos als països d’origen i sobretot dur a terme la construcció d’una mesquita, un local obert al culte que servirà d’integració i de trobada social. Sota el segell de Centre Islàmic Menorca, el projecte constaria de dues grans sales per orar-hi, una per a homes i una altra per a dones. També inclouria un restaurant marroquí, cafeteria, biblioteca, sala d’actes i aules per impartir-hi les classes d’àrab. Mohamed El Hajoui assenyala que “estam en tràmits per convertir aquest projecte en una realitat. Seria una magnífica notícia per a la comunitat musulmana. Aquest espai ens permetria reunir-nos i orar tot plegats”. L’Ajuntament de Maó també ha confirmat l’existència d’aquestes converses i que es treballa per intentar materialitzar una iniciativa que es veu amb bons ulls.

Ara bé, malgrat la integració dels musulmans a Menorca, hi ha determinats clixés que preocupen l’associació. N’és un el del racisme. El president d’Al-Khayr diu que “no dic que no n’hi hagi, però dins d’uns paràmetres generals no és alarmant. És normal. Estam bé a Menorca”. Per contra, la preocupació s’accentua quan s’aborda el tema del terrorisme. El Hajoui reconeix que “estam preocupats. Som conscients que molta gent pensa que tots som iguals. No ens ho diuen directament, però passejant pel carrer notam les mirades de desconfiança. No podem fer-hi res”. A més a més, el president de l’entitat musulmana lamenta el tracte que alguns mitjans de comunicació donen a aquest tema. Per El Hajoui, “un dels problemes és com s’expliquen les notícies. Normalment es divulguen, tant per ràdio com per la premsa escrita, més notícies negatives que positives. La gent només entén el que escolta o llegeix. No et pregunten o no confirmen si el que es publica és d’aquella manera o d’una altra. La realitat no és aquesta”.

Desmuntant mites falsos

Menorca, com a territori reduït, congrega la convivència de diverses comunitats en un dia a dia que no s’ha vist alterat en cap moment per conflictes entre individus. Des de l’Ajuntament de Maó es posen tots els mecanismes a l’abast dels immigrants per contribuir a la seva integració. El regidor d’Atenció Comunitària, Biel Pons, explica que “el Consistori realitza cursos d’integració en què es pot aprendre castellà i català, així com la cultura pròpia de l’illa o per a què serveixen les diferents administracions públiques. En la majoria dels casos els informam d’aquests cursos de manera directa”.

“Diferents graus d’integració”

Pons és conscient de l’existència de “diferents graus d’integració”, però al mateix temps té clar que “en línies generals s’integren a la societat menorquina. El fet de viure a una illa petita afavoreix la implicació en tot el que ens envolta”. Una de les qüestions més recurrents per parlar negativament de la immigració són les subvencions. En aquest sentit, el regidor d’Atenció Comunitària de Maó és rotund: “Simplement és un mite. Cal recordar que l’usuari estàndard dels Serveis Socials respon a un perfil de nacionalitat espanyola, dona i mare de família. Ells desconeixen els recursos perquè no hi estan acostumats als seus països d’origen. Són els primers que van pagar la crisi i alguns encara ho arrosseguen. Les ajudes són per a tots iguals i el procés d’adjudicació és el mateix, independentment de la seva nacionalitat”. Les subvencions bàsiques que atorga l’Ajuntament de Maó a col·lectius de persones en risc d’exclusió social són les relacionades amb la manutenció, el banc d’aliments, el lloguer, les escoletes i les beques per a menjador.

stats