CONSULTORI
Balears 29/01/2016

"La meva nina de 12 mesos des de fa una setmana es desperta cada hora i demana aigua". És normal?

HELENA CORRAL, pediatra
2 min

Tenc una nina de 12 mesos i des de fa una setmana es desperta cada hora i demana aigua per beure. Se’n beu en una nit uns 300 ml i això li provoca moltes ganes d’orinar. Mai no ha dormit gaire bé i sempre es desperta als vespres, però aquesta darrera setmana amb l’aigua ja consider que és molt exagerat. Dorm dins la cuna devora meu. I una altra pregunta, quan dorm la sesta es desperta suant molt, encara que dormi destapada. Una salutació per endavant. Moltes gràcies.

Hola, Leticia. Un parell de preguntes a valorar: Sempre ha suat molt mentre dorm o ho fa especialment més ara? I la segona, pensa que no fa el fred que toca per la data en què estam. És possible que l’abriguis molt durant la nit i per això tingui calor i consegüentment begui molta aigua?

També cal fixar-se en altres coses pel que fa a la suor i el beure.

Quant a la suor, cal assegurar-se que no suï o sembli especialment cansada quan realitza activitats com menjar o exercici molt suau. Si no és així, no cal preocupar-se en excés. Tal vegada cal abrigar-la una mica menys perquè és molt calorosa. Hi ha nins que suen amb molta facilitat.

Pel que fa a beure molt, t’has fixat si també beu molt durant el dia? Menja molt més que abans? Ha perdut pes? Aquests tres factors poden ser signes d’alarma que si es presenten junts hauries de comentar-ho al teu pediatre. Si només és de nit i creus que pot tenir calor, la solució és fàcil.

I pel que fa al son, amb 12 mesos és bastant habitual que el son sigui irregular i molt intranquil, amb molts cops de despertar-se durant la nit. Begui molt o no. Passarà èpoques millors i altres de menys fàcils. I serà especialment inquieta si hi ha canvis al seu voltant (com per exemple guarderia, visites, etc.) o si hi ha “descobriments” en el seu desenvolupament (començar a caminar, a anar de moix...).

No és fàcil ser pares, però totes aquestes fases són temporals, normals i necessàries per al seu bon desenvolupament. Així que ànims i paciència.

I gaudiu de la vostra filla, que segur que ja ho feis!

stats