Publicitat
Publicitat

DADES D’OCUPACIÓ DE MARÇ

17 mesos seguits de baixada de l’atur

A Balears hi ha 85.718 desocupats, un 5,3% menys que fa un any, amb un 84% de contractes temporals

85.718 persones figuraven com a desocupades al tancament del març, una xifra que suposa una reducció de 3.500 persones respecte del mes anterior, un 3,92% en termes relatius, el major descens intermensual registrat a l’estat espanyol el mes passat.

La xifra més interessant per a les Illes és la comparativa interanual, en la qual s’experimenta un descens del 5,3% i, per tant, es confirma que el descens d’aturats iniciat fa ja 17 mesos no és un fet aïllat ni fruit de la contractació pròpia dels mesos de major ocupació. Així ho va destacar ahir el conseller d’Economia, Joaquín García. “El canvi de tendència està consolidat, però encara queda molta feina per fer”, digué.

Té rao García sobre la tasca que queda per fer perquè, segons els sindicats, baixa el nombre d’inscrits a l’atur perquè hi ha gent que se’n va de Balears, altres es desapunten i els que troben feina, la tenen precària. Així, la secretària de Formació i Ocupació d’UGT, Esperança Barceló, va qualificar de “positives” les xifres, però va insistir que l’ocupació que es crea a l’Arxipèlag és “precària i a temps parcial”.

Silvia Montejano, de CCOO, va recordar que dels 25.439 contractes realitzats el març, 21.283 són temporals, “cosa que demostra que s’està apostant per la precarietat i la temporalitat. La contractació temporal és el 84% del total”.

Montejano recordà ahir que l’Organització Internacional del Treball ha dit que la reforma laboral del 2012 vulnera els drets dels treballadors i els convenis internacionals, i que “s’estan posant els fonaments per a un mercat de treball cada vegada més dèbil i que aposta per un empobriment dels treballadors”.

Creació d’ocupació neta

Tot i la temporalitat i precarietat que denuncien els sindicats, el Govern va voler insistir que, a més de millorar les dades d’atur per dessetè mes consecutiu, els cotitzants a la Seguretat Social pugen, i ja en són onze mesos. L’afiliació mitjana a la Seguretat Social a Balears es va situar en 364.551 treballadors el març, fet que representa un increment de l’1,77% respecte del març del 2013, mentre que l’augment en comparació amb febrer va ser del 4,78%, el més gran de l’Estat.

L’afiliació creix a tots els sectors econòmics menys a la indústria (-0,6%). On més puja percentualment és a l’hostaleria (+3,0%) i a la construcció (+3,0%). A l’agricultura creix un 2,2% i al comerç un 0,6%.

En termes intermensuals, Balears és la comunitat en la qual més augmenta l’afiliació. Hi ha 16.630 persones més donades d’alta a la Seguretat Social que el febrer (+4,78%). Març és, a banda de l’onzè mes consecutiu en què es crea ocupació neta, “el primer mes des de 2008 que millora interanualment i, per tant, el primer mes en què això succeeix des que començà la crisi”, va destacar el conseller d’Economia i Competitivitat, Joaquín García.

No obstant això, Silvia Montejano, de CCOO, contesta que “això és encara insuficient i la comparació amb l’any 2011 ens dóna un saldo negatiu de 9.979 cotitzants menys. Per comparació al 2008, la davallada ens parla d’una destrucció de 68.118 afiliacions”.

CAEB es va mostrar satisfeta per boca del seu president ja en funcions, Josep Oliver, qui va afirmar que espera que “la nova temporada millori les xifres de l’any passat i es beneficiï d’aquesta manera el conjunt de l’economia balear”.

Segons el portaveu de PIMEM, Jordi Mora, “veiem les dades amb optimisme, i més considerant que es preveu una bona temporada turística. Tanmateix, preocupa i molt a les petites i mitjanes empreses l’increment en l’oferta del tot inclòs, que afecta molt negativament la nostra oferta complementària; les constants pujades en la factura elèctrica i la falta de liquiditat per les dificultats a l’hora d’aconseguir crèdits”, afirmà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF