Balears 08/06/2016

Més turisme i un nou TIL: l'aposta d'Albert Rivera per a Balears

El president de Ciutadans proposa que l'anglès sigui vehicular a tot l'Estat en un acte de precampanya a Palma

Jaume Vinyas
2 min
Rivera acompanyat dels diputats de C's a Balears, Xavier Pericay i Olga Ballester, i el candidat al Congrés, Fernando Navarro.

PalmaEl president de Ciutadans, Albert Rivera, ha proposat a Palma un pacte nacional per a l'Educació que inclogui l'anglès com a llengua vehicular a tot l'Estat. El pla, ha afegit, serà "condició 'sine qua non'" per a qualsevol formació que vulgui negociar amb ells després del 26-J. Rivera ha reconegut que el seu pla no es diferencia del Tractament Integral de Llengües (TIL) que va intentar imposar el PP a Balears, la legislatura passada. Amb tot, ha assegurat que la seva implantació "no s'improvisarà" i que anirà acompanyada de la suficient dotació pressupostària, inclosa la formació del professorat. El líder de Ciutadans ha assegurat que no s'intentaria implementar en un termini de tres mesos, sinó que es faria una planificació "a quatre anys vista".

Rivera ha defensat la proposta com a "innovadora i molt necessària" per a una comunitat com la balear, amb un gran pes del sector turístic en l'economia. "Si aconseguim que els alumnes surtin de la Secundària amb un nivell d'anglès i d'espanyol alt, això repercutirà a la indústria", ha dit. Rivera s'ha referit tres vegades a l'espanyol ("la nostra llengua comuna") abans d'especificar que les llengües cooficials també seran vehiculars a les comunitats bilingües.

El turisme ha estat l'altre gran eix del breu acte de Rivera a Mallorca. El líder de Ciutadans vol que Espanya esdevingui la primera potència mundial al sector i ha assegurat que convertirà el turisme en una política d'Estat. "La cultura, l'alimentació, l'agricultura... tot ha d'estar al servei del turisme", ha recalcat. "Tenim unes xifres molt bones, però no ens podem confiar", ha afegit subratllant que cal emprendre una renovació i "prendre's seriosament la modernització" del sector per guanyar "la batalla per la qualitat del turisme i la renda que deixen". També ha assegurat que el sector dels creuers "és molt important per a tota Espanya".

Rivera també ha fet una petita referència a la necessitat de sanejar els comptes públics i ha denunciat que Mariano Rajoy deixarà un "forat de 10.000 milions d'euros". Aquesta xifra li impedeix, segons ha dit, prometre una rebaixa de l'IVA turístic, si bé ha dit que si s'implanta el seu programa econòmic, podria rebaixar l'IRPF l'any 2018. "Seria molt fàcil prometre una cosa i fer la contrària, com fan Podem i Rajoy", ha assegurat.

El president de Ciutadans només ha permès quatre preguntes a la premsa i, finalment, s'ha reunit amb representants de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), l'Associació de Comerciants i Empreses de Serveis Turística de Mallorca (Acotur), l'Associació d'Empreses d'Apartaments Turístics (Aptur), l'Agrupació Empresarial d'Agències de Viatges de Balears (Aviba), l'Associació de Clubs Nàutics de Balears (ACNB) i l'Associació de Navegants Mediterrani (ADN).

stats