CRISI DE GOVERN
Balears 16/12/2017

MÉS no aconsegueix fer vicepresidenta Busquets

Els socialistes ni la veten ni l’accepten, però els ecosobiranistes no posen més noms sobre la taula

Carmen Buades
4 min
La coordinadora de MÉS Bel Busquets, ahir després de la Junta de Portaveus del Parlament.

PalmaLa crisi del Govern generada per la dimissió de Biel Barceló com a vicepresident i conseller de Turisme no es resoldrà tan aviat com MÉS per Mallorca voldria. Després que la coordinadora de la formació, Bel Busquets, anunciés ahir al matí que assumiria el càrrec a petició de l’executiva de MÉS, els ecosobiranistes es van trobar amb un PSIB reticent i visiblement molest per la “deslleialtat” d’haver-se presentat com a consellera davant els mitjans sense tenir el vistiplau del Consolat.

La polèmica estava servida. Busquets va anunciar que es reuniria amb la presidenta del Govern, Francina Armengol, aquell mateix matí i finalment es va convocar una reunió a la seu del PSIB en què no van participar ni l’una ni l’altra i que va acabar com havia començat: “MÉS assegura que el seu ‘pla A’ és que la seva coordinadora assumeixi les funcions que fins ara exercia Barceló i els socialistes eviten vetar-la però demanen ‘reflexió’ per decidir si aquesta proposta és la millor opció per a la ciutadania”.

Així, el PSIB ni veta Busquets ni l’accepta, de moment, com a vicepresidenta, però MÉS assegura que “la reflexió ja està feta” i que no posaran cap altre nom sobre la taula per negociar. El resultat? Deixar passar la nit, continuar fent suposions i continuar les negociacions avui, amb la intenció de solucionar la crisi “tan aviat com sigui possible”, però sense tenir clar si el cap de setmana acabarà amb titular a la conselleria del carrer Montenegro.

El Consolat volia un perfil tècnic per evitar “més ensurts” i recriminen als ecosobiranistes les crisis que han tingut fins ara (el cas contractes, que va suposar la dimissió de l’exconsellera Ruth Mateu la de l’exgerent de l’ATB Pere Muñoz o la investigació de l’exdirectora general de Turisme Pilar Carbonell en el marc del Cas Cursach).

De fet, la primera frenada a les intencions de MÉS va arribar el mateix matí, quan la portaveu del Govern, Pilar Costa, va assegurar que des de l’Executiu es mostrava un “absolut respecte” per les “decisions internes” dels partits, però que les negociacions començaven en aquell moment i que no hi havia res tancat.

La intenció del PSIB de fer d’aquest nomenament una decisió “negociada i acceptada per tothom” va encendre més els ànims entre les files ecosobiranistes, que li recordaven als socialistes que “aquí no hi ha un partit que governa i un de convidat” i li retreien que quan la presidenta del Govern, Francina Armengol, “va canviar Marc Pons per Pilar Costa com a portaveu del Govern no hi va haver negociacions”.

A MÉS estaven ahir disposats a “explicar per què s’ha escollit aquesta opció”, però advertien que no permetran “un qüestionament” de la decisió de l’executiva. Un dels seus arguments és que, l’any 2015, en ser nomenat conseller, Biel Barceló era secretari general del PSM i coordinador de MÉS, els mateixos càrrecs que ara té Bel Busquets i que haurien de ser suficients, com llavors, perquè ella asumís la vicepresidència i la Conselleria.

Tensió dins MÉS

La tensió, però, no es va viure només entre els socis de Govern, sinó també dins de la coalició ecosobiranista, on es van deixar veure les pugnes internes per guanyar punts abans del congrès de l’any que ve i, si és possible, guanyar eleccions el 2019 . El PSM va excloure en un primer moment els membres d’IniciativaVerds de les negociacions (quan inicialment era el de Fina Santiago el nom que més sonava per a la vicepresidència) i això va obrir una fisura que va provocar reunions i cridades durant tot l’horabaixa de dijous.

Després d’una executiva de cinc hores, tant uns com altres van defensar a ultrança la candidatura de Busquets i van restar importància a una lluita interna que no tothom dona per tancada i que els socialistes asseguren que es traslladaria sense tenir en compte les conseqüències perquè el faria inestable.

De fet, algunes veus afirmaven ahir que la polèmica havia fet que Fina Santiago es decidís a presentar la seva candidatura per ser cap de llista a les eleccions autonòmiques on el Pacte espera repetir i on tots són conscients que depenen dels resultats dels altres per fer-ho possible.

A la reunió d’ahir el PSIB hi va enviar pesos pesats del partit: el seu portaveu, Iago Negueruela, la portaveu del Govern, Pilar Costa, i la secretària general de Mallorca, Mercedes Garrido. No obstant això, la presidenta Armengol no hi va anar, motiu pel qual finalment Bel Busquets, que formava part de l’equip negociador de MÉS, tampoc va ser a la reunió. Sí que hi van ser el coordinador d’IniciativaVerds, Biel Frontera, el secretari de Comunicació de MÉS, Lluís Apesteguia, i el membre de l’executiva Miquel Gallardo.

Les negociacions segueixen, avui, després d’una nit de reflexió, però es reprenen exactament allà on es van deixar: el PSIB criticant els ecosobiranistes per actuar en clau partidista, “mirant cap a endins”, i MÉS advertint de l’“ofensa” que suposa que els seus socis de Govern els neguin la capacitat política d’escollir un càrrec que, segons el Pacte signat el 2015, els pertany.

Podem no obrirà el debat sobre si ha d’entrar al Govern

La secretària general de Podem, Mae de la Concha, va afirmar ahir que la formació no obrirà un debat per decidir si entren a governar. El que sí que va deixar clar De la Concha és que el partit dels cercles vol “formar part de la reunió” i va exigir que Podem “sigui en una reunió amb tothom abans de nomenar-se un conseller o consellera”. En aquest sentit, Pilar Costa va assegurar que, abans, pactaran el PSIB i MÉS i, després, es comunicarà el resultat a la resta de partits que donen suport al Pacte.

stats