Balears 01/10/2017

Les esquerres de les Illes demanen la dimissió "immediata" de Rajoy per l'actuació policial a Catalunya

MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, PSIB, Podem i Esquerra Unida han manifestat la seva solidaritat amb el poble català

Ara Balears
3 min
El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, en una imatge d'arxiu

PalmaLa repressió policial que ha patit Catalunya durant la jornada de referèndum ha estat condemnada de manera unànime per les esquerres de les Balears. MÉS per Mallorca, MÉS per Menorca, Esquerra Unida, PSIB i Podem han fet arribar a través de diversos comunicats els seus posicionaments respecte de la gestió del govern espanyol. Tots coincideixen: Rajoy ha de dimitir.

MÉS per Mallorca ha condemnat de manera "absoluta" l'actuació violenta i la repressió. Els ecosobiranistes han assenyalat que "la imatge de persones ferides pel simple fet de voler votar és pròpia d'una dictadura". Segons la formació, s'ha fet més que evident la "incapacitat" del president de l'estat espanyol de donar "una resposta democràtica a una demanda democràtica".

La seva decisió, han apuntat, és "totalment contrària" al que hauria de fer un president d'una democràcia, per la qual cosa demanen la seva dimissió immediata. També exigeixen al PSOE que es desmarqui "del govern repressor de l'Estat i del bloc antidemocràtic PP-C's".

D'altra banda, MÉS per Menorca creuen que "de cap de les maneres es justifica l'agressivitat utilitzada pels cossos de la Guàrdia Civil i la Policia Nacional". "Les forces policials espanyoles han actuat d’una forma provocadora, generant tensió i utilitzant mètodes de força de repressió física totalment desproporcionats contra la societat civil catalana que ha sortir a votar pacíficament i democràtica", hi han afegit.

Des d'Esquerra Unida han manifestat la seva "absoluta indignació" davant la repressió i han volgut expressar una "ferma condemna" davant el que consideren una fractura del marc democràtic, dels drets i les llibertats fonamentals. Igual que els ecosobiranistes, volen que la Unió Europea es posicioni. Mentre que EU demana que apliquin l'article 7 del Tractat Europeu, MÉS per Mallorca i MÉS per Menorca demanen la seva intervenció, igual que la de la comunitat internacional.

Esquerra Unida també exigeix que l'ONU sancioni els "responsables polítics" de l'Estat per "calcigar els Drets Humans i el dret internacional". Han fet també una crida a la mobilització ciutadana de "tots els pobles d'Espanya" i han demanat una solució democràtica que passi per un referèndum.

El PSIB ha condemnat també la repressió policial. El portaveu dels socialistes, Iago Negueruela, ha qualificat l'actuació dels cossos de seguretat de "desproporcionada" i ha fet una crida per demanar que es "canviïn els interlocutors per reconduir el diàleg". Ha carregat també contra el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, del qual ha dit que està "totalment inhabilitat per trobar una sortida política al conflicte".

"Avui més que mai s'ha de parlar i intentar trobar una sortida política a un problema polític", hi ha afegit Negueruela, per la qual cosa "no hi caben actuacions com les que hem vist" que "només aconsegueixen dividir i polaritzar encara més la nostra societat". El portaveu del PSIB ha demanat "calma i seny" per obrir "un nou moment" en la política.

Pel que fa a Podem, han remarcat que "als referèndums s'haurien de comptar vots i no ferits". En la mateixa línia que la resta, han criticat la gestió del govern de Rajoy d'aquest diumenge i han volgut enviar mostres de solidaritat amb el poble català. Han recordat també que "els problemes polítics se solucionen sempre amb més política".

"Lamentam profundament les imatges dantesques i de vergonya que ha protagonitzat el govern del PP amb la seva actuació inepta contra el poble català". Així mateix, reclamen que el poble de Catalunya pugui "expressar-se lliurement" en el referèndum.

stats