Balears 10/10/2016

MÉS vol que el Govern s'impliqui en litigis com el de Pep Lemon

La formació proposa que la futura llei d'indústria inclogui un registre de marques per protegir

Jaume Vinyas
2 min
Els coportaveus parlamentaris de MÉS, David Abril i Bel Busquets, mostrant suport a Pep Lemon

PalmaLa recent sentència que podria obligar a canviar de nom Pep Lemon "preocupa" MÉS per Mallorca, que intentarà que la futura llei d'indústria doni una major protecció a certes marques locals. Els ecosobiranistes proposaran a la resta de grups parlamentaris que la futura llei d'indústria inclogui un registre de béns immaterials i d'empreses locals amb iniciativa social. D'aquesta manera, l'Administració es faria càrrec de defensar, als tribunals, els interessos dels productors locals.

"El mecanisme seria bidireccional", ha assenyalat el coportaveu parlamentari David Abril. D'una banda, es lluitaria en litigis com el de Pep Lemon, una empresa que, segons ha recordat, "té darrere Amadip-Esment", una entitat que treballa per la qualitat de vida de persones amb discapacitat intel·lectual. De l'altra, protegiria hipotètics intents d'apropiació per part de multinacionals estrangeres de productes autòctons, com la coca, l'ensaïmada i la sobrassada. Una possibilitat que el partit considera factible davant la previsible aprovació de tractats de lliure comerç com el CETA i el TTIP.

Per saber-ne més: El TTIP, el tractat que amenaça d'acabar amb el món tal com el coneixesAbril ha admès que el repartiment dispers de les competències dificulta, segons els casos, saber si hauria de ser el Govern o els consells insulars els encarregats de defensar els interessos del producte local. Amb tot, considera que si hi ha acord parlamentari, no hi ha d'haver problema per resoldre-ho.

Enutjats amb el TSJIB

Abril no ha amagat que la formació se sent contrariada per la sentència del Tribunal Superior de Justícia (TSJIB) contra Pep Lemon. "És contrària al bé comú, ja que s'ha produït des de la mirada del món mercantil, sense respectar que es tracta d'una iniciativa d'una empresa local i responsable". "L'absurd arriba fins a l'infinit quan aquesta multinacional va en contra d'un producte que utilitza alguns dels noms més coneguts a la nostra terra, com Pep, Joan i Tomeu", ha afegit.

Des de MÉS, consideren que la sentència és un "mal precedent" i recorden que l'any passat un tribunal del Brasil va donar la raó a una empresa local en contra dels interessos de Coca-Cola. El gegant nord-americà al·legava que l'empresa Fosc Cola competia deslleialment amb el seu refresc amb estèvia Coca-Cola Life. El tribunal va sentenciar que la multinacional no es podia apropiar del terme 'Life'. Ara per ara, Pep, en canvi, pertany a Pepsi.

stats