Balears 02/02/2017

MÉS tanca files al voltant del conseller Vicenç Vidal

Els ecosobiranistes denuncien una "campanya bruta" contra la gestió del titular de Medi Ambient

Jaume Vinyas
2 min
Els ecosobiranistes consideren que, els darrers dies, s'està produint una "campanya bruta" contra Vidal.

PalmaMÉS per Mallorca ha organitzat, aquest dijous, una assemblea extraordinària que ha escenificat el suport dels ecosobiranistes a la gestió del conseller de Medi Ambient. Vicenç Vidal ha estat el blanc de diverses crítiques, des d'una part del sector agrari, arran dels efectes del temporal de finals del gener i la confirmació de l'extensió del bacteri Xylella Fastidiosa a les Balears.

Els ecosobiranistes afirmen que, els darrers dies, s'ha fet una "campanya bruta" en què s'han utilitzat "la desinformació, les mentides i la demagògia". "Ells tenen tractors i els Rolex, però nosaltres som al costat de la gent i avançam protegint aquesta terra i qui la treballa, amb responsabilitat, consens i solucions", ha afirmat la coportaveu parlamentària, Bel Busquets. L'altre coportaveu, David Abril, ha advertit "a tots aquells que intoxiquen i manipulen per assolir els seus interessos personals que, mentre ells ataquen, MÉS avança". "Continuarem protegint el territori i impulsant mesures per aprofundir en un canvi de model econòmic", ha afegit. A més, ha assegurat que "tenim la confiança i el suport de la gent del sector".

Ajudes al sector primari

Més de 200 persones han assistit a l'acte, duit a terme al Casal Pere Capellà d'Algaida. Vidal ha volgut transmetre un missatge de calma. "Ens comprometem a compensar les pèrdues dels pagesos arran del temporal del gener una vegada que s'hagin quantificat els danys", ha assegurat després d'haver-se compromès a "estar devora del sector". El conseller ha insistit en el fet que el Ministeri d'Agricultura ha negat enviar qualsevol tipus d'ajuda al camp balear.

Respecte als danys provocats pel temporal, l'equip de la Conselleria també ha volgut deixar clar que les inundacions no són degudes a la manca de neteja dels torrents, sinó a la seva incapacitat d'evacuar el 60% de la pluja que cau en un any en només dos episodis espaiats per setmanes de diferència. De fet, la Conselleria assegura que ha duplicat el pressupost de neteja de torrents respecte de la legislatura passada amb 3,8 milions enguany.

Les organitzacions agràries presents a l'acte han manifestat el suport a les actuacions de la Conselleria davant la 'Xylella fastidiosa' i en el canvi de protocol d'erradicació, que es va aplicar al primer brot que es va confirmar el novembre del 2016 a Portocristo, a contenció, que haurà de ratificar la Unió Europea després de constatar-se'n la presència a tot el territori de les Illes Balears.

PAC i ZEPA

Pel que fa a les ajudes al sector, amb el cobrament del mes de gener, Vidal ha assegurat que ja s'han pagat 18.325.725 euros de la Política Agrària Comuna (PAC), mentre que, del Programa de Desenvolupament Rural (PDR), durant el 2016 s'han abonat 7,1 milions i les concessions sumen 31,2 milions d'euros. Això suposa un 21% de tot l'import del PDR 2014-2020.

Respecte a les ZEPA, Vidal ha afirmat que "enfrontar l'agricultura amb el medi ambient, quan tots dos componen la fesomia de les Illes, és un altre atac injustificat, ja que en àmbits agraris no suposarà canvis en els cultius ni interferirà en les tipologies utilitzades pels pagesos envers la seva activitat i la producció".

stats