MEDI AMBIENT
Balears 22/09/2016

Més evidències de la presència de microplàstics als peixos que menjam

Dos estudis realitzats per científics de l'Institut Espanyol d'Oceanografia confirmen que un de cada sis exemplars estudiats els conté

M.r.
2 min
Els científics trobaren microplàstics als estómacs d'un de cada sis peixos analitzats.

PalmaJust un dia després que l'Ajuntament de Palma anunciàs la prohibició de les bosses de plàstic a partir del 2018, arriben més evidències científiques dels seus efectes sobre la mar i els peixos. Dos estudis realitzats per científics per l'Institut Espanyol d'Oceanografia han confirmat una presència "elevada" de microplàstics als estómacs de diverses espècies comercials que habiten a la Mediterrània i a l'Atlàntic.

Les evidències s'han aconseguit gràcies a dos estudis. Un s'ha centrat en espècies d'alt valor comercial que es troben tant a la mar Mediterrània com a l'oceà Atlàntic, com ara lluços ('merluccius merluccius') i molls ('mullus barbatus'); i l'altre, el qual ha estat realitzat per investigadores del Centre Oceanogràfic de les Balears, s'ha focalitzat en una espècie, la boga ('boops boops').

Aquestes petites partícules de plàstic, que mesuren entre 1 i 5 mil·límetres, s'han observat en 37 dels 212 peixos analitzats en l'estudi encapçalat per Juan Bellas. Les mostres es van prendre en punts de tota la costa de la Península ibèrica i a les Illes i van mostrar que els peixos de la Mediterrània contenien més plàstic.

En aquest sentit, cal destacar que els molls capturats prop de la zona de Barcelona són els que mostraven uns nivells més elevats de microplàstics.

Així, els científics analitzaren un total de 212 peixos: 72 gats ('scyliorhinus canicula'), 12 lluços ('merluccius merluccius') i 128 molls de fang ('mullus barbatus'). Els resultats mostraren que 37 exemplars tenien microplàstics a l'estòmac, gairebé un de cada sis.

Mostres a Eivissa i Mallorca

Entre el 42% i el 80% de les preses ingerides

La boga ('boops boops') ha estat la protagonista del segon estudi, el qual s'ha realitzat en aigües d'Eivissa i Mallorca, i en el qual s'ha constatat la massiva presència de microplàstics.

Segons les dades recollides, gairebé el 70% dels exemplars tenien fibres de polímer de plàstic a l'estómac. Però encara esgarrifa més saber que entre el 42% i el 80% de les preses ingerides pels peixos pescats estan formades per plàstic.

En aquest sentit, M.A. Nadal, C. Alomar i S. Deudero destaquen que la variabilitat espacial de les xifres indica que la contaminació difosa pels microplàstics és "molt important, es distribueix àmpliament i prové de múltiples fonts".

Així, tal com indiquen, "els resultats són importants i proporcionen una evidència addicional de la presència de microplàstics en el medi marí que poden ser transferits a les xarxes tròfiques".

stats