Balears 11/09/2017

Més enllà d'agafar un dia la bici: una reflexió sobre el model de mobilitat

L'Ajuntament de Palma i el Consell de Menorca presenten els actes organitzats per celebrar la Setmana europea de la mobilitat

Ara Balears
2 min
Un embús a Palma.

PalmaA partir d'aquest divendres, dia 15, fins dia 22 de setembre se celebra la Setmana europea de la mobilitat, tot un seguit d'actes que pretenen anar més enllà del fet simbòlic de deixar el cotxe a casa durant un dia i provocar una reflexió més profunda respecte del model de mobilitat imperant. Aquest dilluns, l'Ajuntament de Palma i el Consell de Menorca han presentat les activitats que han preparat per tal de provocar aquesta anàlisi.

A Palma, el lema d'enguany serà 'La ciutat sostenible guanya espai per a tothom'. El regidor de Mobilitat de l’Ajuntament de Palma, Joan Ferrer, juntament amb el director general de Mobilitat del Govern, Jaume Mateu, han presentat el programa d'actes. “Aquesta ja serà la tercera setmana que l'organitzam. A la primera setmana vàrem quedar entre els tres finalistes a l'àmbit europeu i vàrem rebre una distinció a Brussel·les, l’any passat quedàrem entre els 10 finalistes”, ha recordat Ferrer. “El nostre premi és sobretot aconseguir que els ciutadans facin una reflexió i es plantegin una manera diferent de moure's”, hi ha afegit.

La plaça de Cort ha estat l'escenari de la presentació dels actes a Palma.

Com a plats forts, Ferrer ha destacat que la línia 2 de l’EMT serà gratuïta durant tota la setmana i ha explicat que enguany com a novetat important s’ha programat "microteatre en marxa", actuacions sorpresa de microteatre que tindran lloc als busos de l’EMT, als metros i als busos interurbans del TIB. Ferrer també ha explicat que la ciutadania podrà plantejar-li preguntes durant aquests dies a través de la web www.tufaspalma.cat.

El programa començarà aquest divendres dia 15 amb el Park(ing) Day –un experiment en el qual les entitats urbanes utilitzen un lloc d'aparcament de cotxe per donar-li un altre ús– i culminarà el proper dia 22 amb el Dia europeu sense cotxes.

Els avantatges de la mobilitat elèctrica

A Menorca la Setmana europea de la mobilitat sostenible per terra i mar estarà organitzada per l'Agència per a la Reserva de la Biosfera, el Consell Insular i Serenoid, segons ha anunciat aquest dilluns la institució.

Aquesta trobada de set jornades persegueix donar conèixer a menorquins i visitants l'actual realitat de la mobilitat elèctrica i sostenible, així com ampliar el coneixement de les repercussions que té un transport sostenible per a un territori reserva de la biosfera com el de Menorca.

Durant aquestes jornades s'abordaran iniciatives en les quals el Consell i el sector empresarial de l'illa treballen des de fa temps i que permeten la implantació progressiva de la mobilitat elèctrica.

A més, es preveu que serviran per donar suport al desenvolupament de projectes tecnològics que permetin una major incorporació de fonts d'origen renovable en el consum energètic, i reduir la pressió humana i l'impacte ambiental en zones naturals sensibles de Menorca.

Aquestes jornades tenen el suport del Govern balear, que ha signat amb el Consell Insular un conveni en matèria de mobilitat elèctrica, i també dels municipis de l'illa i diferents associacions i empreses.

stats