Balears 18/10/2016

Més educació i menys facultats de medicina: els cinc punts que possibiliten el suport de Podem al sostre de despesa

El Govern es compromet a informar la formació dels cercles de les modificacions sensibles del pressupost

Jaume Vinyas
3 min
El secretari general de Podem, Alberto Jarabo, la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, i la consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, signant l'acord.

PalmaPodem, MÉS i el PSIB han formalitzat, aquest dimarts, l'Acord que garanteix que la formació dels cercles doni suport al sostre de despesa aprovat pel Govern. El text consta de cinc punts entre els quals destaca la creació d'una comissió de seguiment d'execució pressupostària.

En virtut del pacte, el Govern estarà obligat a "informar" de les modificacions de crèdit que es puguin dur a terme un cop aprovats els pressupostos i que puguin afectar els Acords pel canvi. Amb aquesta clàusula, Podem vol evitar que es produeixin topades com la que va suposar la creació de la facultat de Medicina, projecte que fou aprovat al marge dels pressupostos tot i l'oposició de la formació dels cercles. Aquell projecte encara cou i, de fet, el segon punt de l'acord és mantenir la comissió de seguiment de la creació i desenvolupament de la facultat.

El tercer punt té a veure amb l'impost del turisme sostenible. Els tres socis han acordat que "transcorregut un any de la seva aplicació", és a dir, dia 1 de juliol de 2017, "es valoraran tots els aspectes d'aquest impost i se'n preveurà la modificació". El text suggereix que se s'està plantejant un augment de l'anomenada ecotaxa, tot i que el vicepresident, Biel Barceló, ha assegurat durant la sessió de control al Govern que "no apujarem l'impost el 2017". "Això no vol dir que en el futur es pugui plantejar", ha matisat, posteriorment, en una línia d'ambigüitat que ha mantingut Francina Armengol en una pregunta posterior. "La política fiscal és molt flexible", ha respost la presidenta al portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font.

La consellera d'Hisenda, Catalina Cladera, defensant el sostre de despesa al Parlament.

Un "augment substancial" en Educació

Els dos darrers punts estan relacionats amb les condicions 'sine qua non' que va plantejar Podem, divendres passat, per donar suport al sostre de despesa. D'una banda, es pacta que els pressupostos incloguin "una partida econòmica finalista" destinada a pobresa farmacològica. L'import exacte d'aquesta partida serà pactada durant la negociació de les esmenes parcials del pressupost.

Finalment, el punt més extens és el dedicat a l'augment de la partida en Educació. Novament, no hi ha cap xifra sinó que el text parla d'un "augment substancial" del pressupost en aquest àmbit. Els objectius, segons el text, han de prioritzar la disminució de les ràtios, més recursos per a l'atenció a la diversitat, la millora del mobiliari escolar, la construcció d'infraestructures educatives, l'ampliació de l'oferta formativa de Formació Professional, l'obtenció de nous equipaments per a l'FP, la reducció del nombre de barracons i la dotació de més capacitat de gestió per a l'Institut balear d'infraestructures i serveis educatius (Ibisec), "per tal d'accelerar el canvi en l'àmbit educatiu".

La portaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, ha assegurat que la intenció és que la inversió en Educació (actualment la més baixa de l'Estat, segons ha recordat) superi el 3% del PIB (actualment és el 2,96%) i que es vagi acostant progressivament a la mitjana estatal, que és del 4,3%, a finals de la legislatura. Camargo no ha volgut avançar xifres però ha estimat que l'augment del pressupost per a enguany podria estar al voltant dels 70 milions d'euros.

Per la seva banda, el portaveu parlamentari d'El Pi, Jaume Font, ha acusat la formació dels cercles de conformar-se amb molt poc. En aquest sentit, ha afirmat que "segons ha arribat", el pressupost d'enguany per a Educació ja tindria un forat d'entre 25 i 30 milions d'euros. Per tant, considera que aquest "augment substancial" pactat amb prou feines resoldria el dèficit per a enguany. "Amb el que s'ha conformat Podem, no es lleva cap barracó", ha conclòs. El Pi ha decidit optar per l'abstenció en la votació de la despesa de sostre.

stats