SON MACIÀ
Balears 26/08/2013

El mercat rural es repetirà l'estiu que ve

L'associació de pagesos i artesans estudia fórmules per mantenir un grup de consum a l'hivern

Laia Seró
2 min

Palma.Més de 200 persones acudiren aquest dissabte al mercat rural de Son Macià, a Manacor. Cinc paradetes de productes artesans i un taller per aprendre a enfilar tomàtigues de ramellet foren el reclam que oferí aquest cap de setmana l'Associació de Pagesos i Artesans de Son Macià (Beniulpech). "Un dissabte horabaixa qualsevol, no hi ha més que una trentena de persones a la plaça del poble", assegura el membre de l'associació Nofre Fullana.

Però enrere queda ja la plaça deserta els dissabtes capvespre. I és que des de finals de juny, cada cap de setmana, centenars de "veïns i gent de comarques" hi van i participen en el mercat rural de Son Macià i en els tallers d'aprenentatge relacionats amb el camp i la cultura local que organitza aquest col·lectiu. A més, s'ha "aconseguit una reivindicació gairebé històrica: que es tanquin els carrers del centre a l'estiu", afegeix Fullana, que lloa la decisió de l'Ajuntament, gràcies a la qual s'ha "revitalitzat Son Macià".

La recepta

Fins a 400 persones en un dia ha arribat a aplegar aquest mercat rural, que ja ha programat, aquest estiu, tallers de formatges artesans, plantes medicinals i herbes dolces. "Els propers caps de setmana farem un tastet de vins, un taller de ceràmica tradicional i dia 14 de setembre, una festa de cloenda", explica Fullana, content per l'acollida que ha tingut la iniciativa. A la plaça, a més, s'hi pot trobar una paradeta de ferro forjat, un jove que fa cadires de corda i un artesà que treballa el cuir. Entre altres, també hi ha Mustapha, que ven tes i pastissets genuïns de la gastronomia marroquina. En resum, un mercat rural setmanal que inclou paradetes artesanals i una activitat per amenitzar l'estona i "conèixer l'agricultura que es fa a Son Macià des d'un vessant pràctic". Aquesta és la fórmula estiuenca que aquest grup de productors ha posat en pràctica -i amb èxit- en aquest nucli manacorí.

Endavant

Des de l'associació diuen que la filosofia del mercat és la de "tornar als orígens", però alhora contribuir que el poble estigui un poc més viu. Certament, i quan falten tres dissabtes per a la darrera jornada d'aquest esdeveniment, es pot dir que ho han aconseguit. "L'any vinent repetim", afirma rotundament Fullana, qui explica que alguns clients ja els han demanat continuïtat. En resposta a aquestes peticions, l'associació està "estudiant la possibilitat de crear un petit grup de consum perquè els clients fixos del mercat puguin mantenir el contacte amb els productors".

Sigui com sigui, el mercat rural es repetirà l'any que ve, a partir de la segona quinzena de juny. "Per què espenyar-ho si funciona?", es pregunta Fullana, que agraeix les facilitats logístiques que els ha ofert l'Ajuntament manacorí i el suport dels comerços -sobretot, bars-, que també es beneficien de l'augment de visitants que ha comportat el mercat rural dels dissabtes horabaixa.

stats