Balears 18/05/2017

Menorca Talaiòtica haurà d’esperar per a Patrimoni Mundial

ICOMOS admet la fortalesa de la candidatura, però hi recomana modificacions, com incloure-hi béns talaiòtics de Mallorca

Ivan Martín
2 min
Menorca Talaiòtica haurà d’esperar per a Patrimoni Mundial

MaóLa candidatura de Menorca Talaiòtica com a Patrimoni Mundial no serà possible aquest any. Així ho ha comunicat l’informe d’ICOMOS Internacional. La notícia ha causat sorpresa i frustració, perquè aquest tema havia aconseguit consensuar posicionaments entre els anteriors gestors del Consell (Partit Popular) i els actuals (MÉS per Menorca, Podem i PSOE).

De tota manera, ICOMOS reconeix que la candidatura menorquina té el potencial per complir amb els requisits que justifiquen una declaració de Patrimoni Mundial. A més a més, l’organisme ha enviat recomanacions, entre les quals destaca posposar l’examen de la nominació de Menorca Talaiòtica a Patrimoni Mundial.

La presidenta del Consell, Maite Salord, explica que “haurem d’esperar una mica més, enguany no serà possible. En qualsevol cas, la bona notícia és que ICOMOS reconeix les potencialitats per complir els requisits de Valor Universal Excepcional. En cap moment hem rebut una resolució negativa i l’examen final per part de la Unesco serà més endavant”.

El Consell Insular ja treballa en la revisió de l’expedient i Salord té clar que “farem tot el que puguem per tenir enllestida la feina per entrar en el següent cicle d’avaluació. La intenció és que la nostra candidatura sigui examinada en el Comitè de Patrimoni Mundial de l’estiu del 2019, i això vol dir fer la revisió d’aquí a mig any, perquè ICOMOS visitarà l’illa de nou”. La presidenta és conscient que es tracta d’un projecte conjunt i ha agraït la tasca de “l’anterior equip de govern, que va formalitzar la candidatura i va fer la part més important de feina”.

Per la seva banda, el conseller insular de Cultura, Miquel Àngel Maria, detalla que “l’informe valora amb deteniment tots els aspectes. Demana una ampliació dels arguments aportats per justificar el valor excepcional universal, i en altres casos n'exigeix una revisió.

Els dos aspectes més significatius són el qüestionament de la selecció dels 32 béns de la prehistòria de Menorca, per la seva consideració individual i en relació amb la cultura talaiòtica. ICOMOS observa que no és exclusiu de Menorca i suggereix que s’hi incloguin alguns béns de Mallorca”.

El document també demana una major precisió en l’ús del concepte de cultura talaiòtica i reconduir-ne el marc cronològic. Finalment, posa èmfasi en la necessitat de crear un òrgan de gestió i un programa específic per als béns de la candidatura, que actualment s’integren en el programa general de gestió del patrimoni històric del Consell. El departament de Cultura reunirà en els pròxims dies el comitè tècnic de la candidatura per planificar totes les passes a seguir.

stats