Balears 19/04/2016

El Congrés insta el govern central a declarar la Mediterrània lliure de prospeccions

La proposició no de llei, promoguda pel grup socialista, ha tingut el suport de Podem i ha tirat endavant amb 23 vots a favor, 15 en contra i 5 abstencions

Ara Balears / Efe
2 min
La plataforma contrària a les prospeccions Balears diu No està indignada amb el Govern.

MadridLa Comissió de Medi Ambient del Congrés dels Diputats ha aprovat aquest dimarts una proposició no de llei (PNL), promoguda pel grup socialista, en la qual insta el govern espanyol a declarar la mar Mediterrània lliure de prospeccions d'hidrocarburs. La iniciativa ha tingut el suport de Podem i ha tirat endavant amb 23 vots a favor, 15 en contra i 5 abstencions.

La base del text aprovat proposa que el govern central estableixi una moratòria per a les noves sol·licituds de recerca de les reserves d'hidrocarburs en qualsevol punt de la Mediterrània, la finalització i l'arxivament dels expedients ja existents, a més de l'impuls de les modificacions legislatives necessàries per declarar aquesta mar lliure de prospeccions.

La recerca d'hidrocaburs té "un gran impacte sobre els ecosistemes"

La diputada socialista Sofía Hernanz ha defensat que "moltes d'aquestes activitats d'exploració d'hidrocarburs es duen a terme molt a prop de zones protegides o que s'hi solapen, amb àrees en les quals, en l'actualitat, s'estan tramitant figures proteccionistes, o amb zones en les quals existeixen estudis que en sol·liciten la protecció, atenent el seu alt valor natural".

Així mateix, ha recordat que la recerca d'hidrocarburs té "un gran impacte sobre els ecosistemes" i suposa "una gran amenaça" per a la indústria turística de la mar Mediterrània, "una activitat molt dependent de la mar i poc compatible que s'extregui petroli a la mateixa mar on se situen els seus ports i platges".

La diputada de Podem Sofía Fernández ha dit que el seu grup dóna suport a una Mediterrània lliure de prospeccions, perquè "no confia en les mesures preventives de les petrolieres" i no desitgen un litoral "amb abocaments, amb restes de desastres adherits a les roques, ni amb espècies marines en perill". "Continuar amb la recerca d'hidrocarburs al litoral espanyol és mantenir l'amenaça de marees negres, que se'n ressentin la biodiversitat i el turisme", ha afegit.

Rebuig a la PNL: "Espanya no pot renunciar a la utilització del petroli"

El diputat de Ciutadans José Antonio Calle ha justificat el rebuig del seu grup a donar-hi suport perquè Espanya "no pot renunciar a la utilització del petroli" i, no obstant això, ha d'importar aquest recurs, a la compra del qual el 2015 va dedicar un 77% dels seus ingressos.

A més, ha recordat que Espanya comparteix reserves de petroli en el subsòl marí amb altres països que no són de la Unió Europea i ha fet una crida als diputats que pensin si no és més segur que s'extreguin amb els mètodes més segurs usats a Europa que els utilitzats per tercers.

La diputada del PP María Teresa de Lara ha subratllat, per la seva banda, que l'executiu socialista de José Luis Rodríguez Zapatero ja va donar permisos per a l'extracció d'hidrocarburs a la Mediterrània, i que "la intranquil·litat del PSOE cap a aquestes accions s'inicia quan les urnes el porten a l'oposició". De Lara ha argumentat la negativa del seu grup a votar a favor d'aquesta iniciativa perquè és "absolutament necessari avaluar" els recursos d'hidrocarburs dels quals podria disposar Espanya a la Mediterrània.

stats