TOCAR TERRA
Balears 24/11/2017

El me de Mallorca guanya terreny

D’ençà que els ramaders han començat a fer més feina plegats, l’evolució de la producció ovina a Mallorca ha estat bona

Mateu Morro
4 min
El me de Mallorca guanya terreny

Me de Mallorca i mercat

És un producte fresc i de qualitat, amb molt de potencial

D’ençà que els ramaders han començat a fer més feina plegats, l’evolució de la producció ovina a Mallorca ha estat bona. Les iniciatives que actuen en el mercat són diverses, algunes de les quals d’inspiració cooperativa i altres d’impulsades per empreses comercialitzadores. En aquest sentit, té un alt valor el suport que reben els ramaders des de la cooperativa aragonesa Oviaragon, que aporta tecnologia i experiència en tots els àmbits. El me de qualitat va guanyant terreny i el me produït a Mallorca ho és. Disposam d’un producte fresc i de qualitat, i això li dona un gran potencial de present i de futur amb vista al mercat insular. La conscienciació dels ramaders que s’ha d’anar cap a un maneig i una alimentació que assegurin aquesta qualitat està tenint resultats. La producció local tot just abasteix la demanda, malgrat que Mallorca és un gran centre importador de carn d’arreu del món i això incentiva els ramaders a invertir per millorar les guardes i instal·lacions. El nombre de pastors s’ha reduït molt els darrers anys i ara l’objectiu és assegurar la viabilitat dels que queden.

Irregularitat climàtica

Provoca manca de menjar per al bestiar per la sequedat de la terra

Persisteix la situació d’alerta crítica en una àmplia franja del Migjorn de Mallorca, Palma i Calvià, però que entra ben endins del Pla i afecta gran part de la serra de Tramuntana, on les pluges de la tardor han estat escassíssimes, per no dir nul·les. Mentre que en alguns municipis del Llevant i el Nord de Mallorca tot va embalat, en altres no hi ha res que suri a causa de la sequedat persistent. Hi ha preocupació entre els ramaders, ja que tenen poca cosa o no res per donar al bestiar. El problema és que fins i tot si plogués ara encara haurien de passar unes setmanes per haver-hi res en els sementers, i mentrestant els animals han de menjar, amb l’inevitable increment de despeses per al ramader. Aquesta és la situació difícil de la ramaderia extensiva a gran part de Mallorca.

Agricultura ecològica

L’agenda és una publicació d’àmbit balear amb molta informació i anàlisis

Apaema ha publicat l’Agenda d’agricultura ecològica. L’Agenda és una publicació acurada tant en el disseny i realització tècnica com en els continguts. S’hi coneix la feina de tot un equip, que no s’ha fet amb dos dies, i que ha arreplegat molta d’informació i elements d’anàlisi. Els articles van més enllà de les aportacions de caràcter tècnic i tracten l’actualitat del sector ecològic. Temes com la gestió agrària de la finca de Galatzó; l’ADV d’agricultura ecològica de Mallorca; l’observatori de preus del Mercat Ecològic de Palma; les aportacions sobre nous cultius com el pistatxer, el plàtan o l’espàrec verd; les varietats locals i el me ecològic s’afegeixen a un conjunt d’informacions ben útils per als interessats en l’agricultura ecològica. Cal destacar que l’Agenda és volgudament d’abast balear i no deixa de banda cap de les illes en les informacions que aporta. Un fet gens negligible enmig de l’insularisme exagerat que ens domina pertot.

El consum d’aigua

L’aigua d’una casa en sòl rústic s’acosta al consum dels usos agraris

La Junta d’Aigües de Mallorca es va reunir aquesta setmana per explicar la revisió del Pla hidrològic i es varen presentar dades sobre el consum d’aigua. Es va informar que el consum dels habitatges unifamiliars construïts en sòl rústic s’acosta al dels usos agraris. Els habitatges aïllats en sòl rústic consumeixen un 14,2% de l’aigua, mentre que els usos agraris en consumeixen un 18,2%. La resta d’usos són l’abastiment urbà (amb un 54%), el reg de parcs i jardins públics (5,1%), els camps de golf (4,8%, sobretot amb aigua depurada) i els usos industrials (3,1%). Les mesures de gestió inclouen l’aturada de noves concessions i autoritzacions de pous a 16 aqüífers considerats sobreexplotats. Hi ha dues coses que des d’un punt de mira agrari destaquen: les dades demostren que el camp no és el culpable de la sobreexplotació del recurs hídric i, en segon terme, que s’autoritzaran extraccions en explotacions agràries preferents, si no hi ha fonts alternatives.

Dia mundial de l’olivera

S’han organitzat diverses activitats per commemorar-lo

La Denominació d’Origen de l’oli de Mallorca i la de l’oliva de Mallorca han organitzat activitats per fer conèixer l’olivicultura i les seves produccions, amb motiu del Dia mundial de l’olivera, que se celebra demà, dia 26 de novembre, a proposta del Consell Oleícola Internacional. Per avui hi ha programada una ballada al parc de la Mar amb un vermut acompanyat d’olives de Mallorca. Demà, hi haurà una visita a l’olivar ecològic es Colomer i un recorregut pels racons de Ciutat vinculats a l’oli d’oliva, que no són pocs ni poc interessants. Dimarts, dia 28, es dedicarà a tallers per a escolars al Casal Solleric de Palma. Allò que importa d’aquesta iniciativa de les denominacions d’origen és la contribució que fa al coneixement del nostre patrimoni agrari i gastronòmic, amb una voluntat de difondre’l de manera festiva, oberta i participativa.

stats