Publicitat
Publicitat

Els ducs de Palma es varen gastar 700.000 euros d'Aizoon en la casa i despeses privades

Així ho indica l'últim informe d'Hisenda, el que mancava al jutge per decidir si imputa la infanta

L'Agència Tributària ha remès al jutge del cas Nóos un informe en què assenyala que la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, van destinar 436.703 euros de la societat Aizoon a reformar i equipar el seu habitatge a carrer Elisenda Pinós, al barri de Pedralbes de Barcelona, i 262.120 euros més a despeses privades. L'informe de la Delegació Especial de l'Agència Tributària a Catalunya respon a la petició del jutge per analitzar els comptes i targetes bancàries de l'empresa d'immobiliària i consultoria Aizoon per esbrinar si se n'havien destinat fons a satisfer despeses per a la rehabilitació de l'habitatge i d'altres de caràcter personal de la infanta.

En l'anàlisi, enquadrat en les diligències per investigar un possible delicte fiscal i de blanqueig per part de la infanta, Hisenda explica al jutge José Castro que l'estudi "no ha pogut ser exhaustiu", perquè hi ha sortides de fons dels comptes d'Aizoon el destinatari últim no ha pogut ser identificat. Puntualitza també que en la majoria dels casos no és possible pronunciar-se sobre "la persona concreta que va poder ordenar la realització de la despesa i el seu correlatiu pagament".

La major despesa en la residència dels ducs de Palma va ser l'any 2005, amb 414.419 euros. Uns altres 21.161 euros d'Aizoon es van destinar a l'habitatge en 2006 i 1.122 euros el 2004. Segons Hisenda, a partir del 2006 no es registren despeses d'Aizoon "relatives sensu strictu a les obres de rehabilitació de l'immoble del carrer Elisenda de Pinós", encara que algunes despeses poden estar relacionats amb l'equipament o decoració d'aquest edifici, però l'Agència Tributària els ha inclòs com a "atencions d'índole privada o familiar".

L'informe indica que les empreses que van participar en la reforma de l'habitatge, a més de facturar a Aizoon també ho van fer a nom d'Urdangarin, però la infanta Cristina "no té imputacions en aquests períodes" relacionades amb aquests conceptes. Hisenda recorda al jutge que l'arquitecte responsable de la reforma va explicar que l'ampliació incloïa habilitar una zona de despatx professional per Urdangarin però no va concretar quina proporció dels honoraris s'havien d'imputar a l'habitatge i quins al despatx.

Les quatre empreses que varen intervenir en l'obra del palauet de Pedralbes de la parella varen facturar entre un 8,35% i un 21,93% del cost dels seus treballs a Aizoon i la resta a Urdangarin. En concret van facturar entre les quatre 241.326 euros a Aizoon i 1.912.688 euros a Urdangarin. L'Agència Tributària també ha analitzat els pagaments realitzats amb les dues targetes Visa or assignades als comptes d'Aizoon de què són titulars Urdangarin i la infanta.

Les despeses realitzades per la senyora Cristina amb la targeta de crèdit d'Aizoon ascendeixen a 1.985 euros entre 2004 i 2008 i les d'Urdangarin, a 92.031 euros. Entre les despeses analitzades per l'Agència Tributària, fetes amb la targeta d'Aizoon de la qual era titular Urdangarin, 58.365 euros corresponen a bitllets de línies aèries i ferrocarril; 13.816, a factures de restaurants i alimentació; 10.271, a allotjaments en hotels i 1.265 euros corresponen a peatges i carburant. Hisenda atribueix 8.312 euros pagats amb aquesta targeta a "despeses enquadrables en l'àmbit personal o familiar" com llibres, roba, música, flors i regals.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF