Balears 29/12/2016

Maria Barceló: "La Festa de l'Estendard, l'haurien de celebrar no sols els palmesans sinó tots els mallorquins"

La historiadora porrerenca ha estat la pregonera de la festa d'enguany i ha recreat la Palma de Ramon Llull

Ara Balears
2 min
Maria Barceló llegint el pregó de la Festa de l'Estendard

PalmaLa historiadora Maria Barceló Crespí ha recreat aquest dijous com era la Palma medieval en temps de Ramon Llull, durant el pregó de la Festa de l'Estendard d'enguany. En el pregó que ha donat inici a la festa aquest dijous horabaixa a la sala de plens de Cort, sota el títol 'La Ciutat de Mallorca en temps de Ramon Llull', la historiadora ha destacat la importància d'aquesta festa, que creu que haurien de celebrar no solament els palmesans sinó tots els mallorquins: "Senyor batle i altres autoritats, amics tots, és l’hora de començar la festa i la bulla i donar per iniciada la Festa de l’Estendard de l’any 2016. Una festa que recorda l’entrada de Jaume I a la ciutat el 31 de desembre de 1229, que, com és ben sabut, es compta entre les festes civicoreligioses més antigues d’Europa, amb plena vigència, i que haurien de celebrar no sols els habitants de la capital de Mallorca sinó tots els mallorquins".

31 de desembre, Diada de Mallorca

Maria Barceló, que és de Porreres però ha estat triada per fer el pregó gràcies al seu coneixement de la Palma medieval, ha defensat la "gran transcendència històrica" del 31 de desembre de 1229, però ha demanat que no s'oblidin "la importància i els valors de l'època en què Mallorca era Mayurqa". En la seva intervenció, Barceló ha volgut fer una descripció detallada de com era Palma en temps de Ramon Llull, des de l'any 1232 fins a la seva mort.

Barceló ha repassat aspectes de la ciutat com l'estructura, el sistema defensiu, la distribució d'aigua, el port, el torrent de la Riera, els espais verds, les esglésies i ordes religiosos i també la societat de l'època. Amb tot això, la historiadora ha destacat que la Palma medieval era "com la ciutat d'avui, cosmopolita i oberta a tothom".

Pregó de la Festa de l'Estendard 2016, per Maria Barceló Crespí
stats