Balears 16/11/2016

Martí March: "Les revàlides compliquen moltíssim l'accés a la universitat"

Els estudiants i professors de segon de Batxillerat encara no saben quin model s'haurà de seguir

Martí Gelabert
2 min
El conseller d'Educació, Martí March, aquest dimecres durant l'entrevista amb l'ARA Balears. MARGA MONER

PalmaEl govern estatal ha iniciat aquest dimarts la tramitació per suspendre el calendari d'implantació de la LOMQE en aquelles mesures que encara no hagin tingut aplicació, com les revàlides. El conseller d'Educació balear, Martí March, ha valorat aquest dimecres matí que "el PP s'ha quedat sol defensant la LOMQE" i que, si continua amb la mateixa actitud, el Ministeri està "posant entrebancs" per assolir un pacte educatiu.

De fet, des del govern central ja es va anunciar que les revàlides, que enguany s'implanten a 4t d'ESO i 2n de Batxillerat, no tindran efectes acadèmics fins que hi hagi un pacte educatiu. Ara bé, aquesta mesura ja es preveia, ja que, per a aquest curs, les proves no afectaran l'obtenció d'ambdós títols.

La preocupació més imminent per a la comunitat educativa, però, són les proves d'accés a la universitat, que ja no estan previstes tal com havien existit fins ara. Una de les mesures que s'havia proposat era que la revàlida de Batxillerat suplís la Selectivitat, i mantenir el districte únic per fer una prova a cada comunitat on l'alumne sol·liciti l'accés. Però el Govern balear reclama que es mantingui la selectivitat tradicional. Per March, les revàlides de Batxillerat "fan un mal favor", ja que "compliquen moltíssim" l'accés a la universitat. En aquest sentit, el conseller ha explicat que els alumnes s'haurien d'examinar ara de nou assignatures, incloent-n'hi algunes de primer de Batxillerat.

Conferència sectorial 'in extremis'

El 28 d'aquest mes de novembre se celebrarà la conferència sectorial d'educació, prèvia a l'aprovació de l'ordre que regularà aquestes revàlides (dia 30). Totes les comunitats autònomes no governades pel PP (i alguna que sí) rebutgen aquest sistema, i a la conferència traslladaran al ministre el reclam per paralitzar les proves. "Podria ser una primera passa", ha detallat March. I ha reiterat que "el principal responsable" de tota aquesta situació es el Ministeri d'Educació espanyol.

Ara mateix, els alumnes i els mestres que cursen segon de Batxillerat no saben a quina realitat s'hauran d'enfrontar a final de curs: quants examens hauran de fer, quins paràmetres de puntuació hi haurà i si hauran d'examinar-se d'assignatures de primer. March ha explicat que si, per decret, s'obliga a fer que les revàlides tinguin la funció de provés d'accés a la universitat, la Conselleria haurà de realitzar-les.

Negociacions amb la UIB

El Govern ha defensat, però, que encara no s'han pronunciat sobre el detall de les proves perquè estan esperant les decisions de Madrid per "no generar confusions". Tot i així, el director general de Planificació, Ordenació i Centres, Antoni Morante, ha explicat que s'ha reunit amb la UIB per minimitzar-ne efectes, encara que no tot està a les seves mans.

"El Ministre [Iñigo Méndez de Vigo] té una cara amable", ha dit March, comparant-lo amb l'anterior (José Ignacio Wert). Però ha demanat que "les paraules vinguin acompanyades de gestos". En aquest sentit, March ha criticat que si les revàlides no tenen efectes acadèmics, "per què cal fer-les?". La prioritat del Govern balear és "posar les bases de confiança" i començar a treballar en un pacte "en què tothom haurà de negociar i cedir".

stats