Balears 04/08/2017

Manel Santana: "Si no hi ha res de nou, a principis de tardor s'obrirà la fossa de Montuïri"

El director general de Participació i Memòria Democràtica ha anunciat les exhumacions previstes per aquest any

Ara Balears
1 min
Una bandera republicana i una altra comunista han saludat l'inici de recuperació de molts desapareguts.

PalmaEl director general de Participació i Memòria Democràtica, Manel Santana, ha informat aquest divendres al programa 'Al dia' d'IB3 Ràdio de les pròximes actuacions en les fosses comunes que queden per exhumar a les Balears. La fossa de Montuïri "si no hi ha res de nou, a principis de tardor s'obrirà", entre finals de setembre i principis d'octubre, ha anunciat.

Les properes exhumacions, tal i com estava previst al Pla d'actuació de la Comissió Tècnica de Desapareguts i Fosses de les Illes Balears, seran les de Sant Ferran a Formentera i la segona fase a la fossa de Porreres. "Aquesta segona part és d'alta complexitat, perquè es troba davall d'un bloc de nínxols", ha explicat Santana, que ha apuntat que les negociacions estan obtenint "resultats satisfactoris".

També ha fet referència a un altre dels projectes de la direcció general: obrir un portal de memòria democràtica "abans que acabi la legislatura", on es puguin recollir tant fonts documentals com fonts orals i quedin a l'abast de tothom. "L'arxiu de fonts orals és imprescindible, però el temps ens va en contra", assegura Santana.

D'altra banda, el director general, que participava en una conversa amb els directors dels documentals Milicianes i Ossos que xerren, ha destacat el valor d'aquesta feina d'investigació, una de les raons per les quals s'han subvencionat aquests projectes. "Són dos treballs únics i necessaris per donar visibilitat a unes circumstàncies concretes i, al marge del seu valor pedagògic, hi ha una feina que els duu a ser documents d'investigació", ha dit.

stats