Balears 05/11/2017

La manca de llum diürna deteriora el son de la gent gran

Segons un estudi, una hora d’exposició al dia en millora la qualitat

Anna Vidal
3 min
A l’estudi han comparat la disponibilitat de la llum diürna i nocturna a dues residències de Palma (SARquavitae i la Bonanova) i les conclusions s’han publicat a la revista Chronobiology International.

PalmaEls ritmes circadiaris de les persones grans són particularment sensibles al contrast entre la llum diürna i nocturna i la major exposició al llum és beneficiosa per a la seva salut. Aquesta és la principal conclusió d’un estudi sobre l’efecte de la disponibilitat a la llum sobre els ritmes circadiaris de gent gran institucionalitzada, realitzat per investigadors de la UIB i de l’hospital de Son Espases, que formen el grup de recerca de Neurociències ‘Son i ritmes circadiaris’ de l’IdiSBa. Concretament, han comparat la disponibilitat de la llum diürna i nocturna a dues residències de Palma (SARquavitae i la Bonanova) i les conclusions s’han publicat recentment a la revista científica Chronobiology International.

Els principals trets dels ritmes circadiaris i la qualitat del somni en les persones majors de les dues residències es van veure associats de manera positiva a la major disponibilitat de llum durant el temps de vigília i negativament a l’augment de l’exposició a la llum durant el temps de dormir. “Vàrem veure que les persones que vivien a la residència amb més llum estaven més bé durant el dia i dormien millor al vespre”, explica Francesca Cañellas, psiquiatra i membre de l’equip investigador. Les dificultats per dormir es veien agreujades quan, a més a més de tenir poca llum durant el dia, se’ls exposava a la llum durant la nit. “A la residència on hi havia manco llum durant el dia, tampoc no hi havia una política de llum al vespre, sinó que tenien el llum encès fins tard i quan anaven a canviar-los els bolquers a la nit obrien el llum de l’habitació, fet que els interromp el son”, subratlla Cañellas, qui destaca que en conjunt, aquests dos factors podrien explicar les diferències observades a les dues residències pel que fa als ritmes circadiaris, estat de salut i qualitat de vida.

Per què és tan important la llum? “Els humans som animals diürns sotmesos als ritmes circadiaris, i entre ells el més important és el de llum foscor, com la resta d’animals i plantes. El fet que el nostre cos funcioni d’acord amb el ritme programat fa que hi hagi una sensació de benestar”, assevera. Avui dia, i malgrat viure en una illa on la major part de l’any hi fa sol, “estam a les fosques de dia, fent feina en oficines, i als vespres tenim llum artificial i allargam molt”, recorda. De fet, segons la psiquiatra està demostrat que la falta d’exposició a la llum diürna afecta molt la qualitat del son i, fins i tot, podria ser una de les causes de l’augment de la depressió.

Poder antidepressiu

L’equip treballa ara en la publicació dels resultats d’un nou estudi sobre l’efecte de l’aplicació de llum amb lampades també en persones majors, tal com es fa als països nòrdics per tractar la depressió estacional. “Hem vist que només aplicant llum una hora al matí milloraven molts de paràmetres com la memòria, la qualitat del son, la sensació de benestar, i disminuïa la sensació de depressió”, assenyala.

En aquest estudi, hi varen participar un total de 37 persones majors –homes i dones– de la residència la Bonanova de Palma, amb principi de demència. La primera setmana els varen estudiar i els varen posar, entre d’altres, un penjoll per mesurar el llum a què estaven exposats. Durant la segona setmana, de 9 a 11 del matí els varen posar davant el llum i la tercera setmana en varen estudiar els resultats: els varen passar escales de memòria, d’orientació, de depressió geriàtriques, preguntes sobre el son i preguntes de rendiment cognitiu. “Totes les variables varen millorar i de manera significativa l’estat cognitiu i la memòria immediata. Seria tan fàcil com demanar que estiguessin al llum una hora al dia”, sentencia.

stats