Balears 10/10/2016

Mallorca tindrà 25 persones per metre de platja el 2030

Un estudi de la Universitat de les Illes Balears alerta de la càrrega demogràfica que es pot assolir els propers anys

Ara Balears
2 min
Palmanova. / ISAAC BUJ

PalmaLa càrrega de la pressió humana a les Illes Balears creixerà de tal manera que, per exemple, la costa de Mallorca podria haver de fer front a concentracions de 25 persones per metre l'any 2030. És un dels escenaris que explica un estudi de la Universitat de les Illes Balears (UIB) elaborat pel degà de la Facultat d'Economia i Empresa, Andreu Sansó.

L'estudi ha estat realitzat per encàrrec de la Direcció General d'Innovació i Recerca de la Vicepresidència i per la Conselleria d'Innovació, Recerca i Turisme del Govern balear. El treball assenyala que el nombre mínim de persones que coincidiran a les Balears en un moment donat s'incrementarà un 32,7% a Mallorca, un 28,8% a Menorca i fins a un 39,8% a les Pitiüses. Però si es té en compte el nombre màxim de persones que podrien coincidir-hi, suposa que a les Balears hi hauria un mínim d'1,4 milions de persones el 2030 i un màxim de 2,5 milions. Cal recordar que les Illes van suportar el 2015 una mitjana d'1,4 milions de persones.

La pressió humana sobre el territori a l'estiu ha crescut un 75% en 15 anysLa densitat de població també és un dels aspectes més notoris. L'estudi assenyala que es podrien assolir xifres semblants als indrets més poblats del món. Segons detalla, l'any 2030 hi hauria un mínim de 292 habitants per quilòmetre quadrat i un màxim de 499. Les Pitiüses en serien les més afectades: 566 habitants per quilòmetre quadrat, com a mínim, i 723 habitats com a màxim.

Persones que poden coincidir a les Illes

A les platges, aquest increment de pressió humana suposaria arribar fins a les 25 persones per metre lineal de platja en el cas de Mallorca, de 5,7 a Menorca i de 10,1 a les Pitiüses. Ara bé, l'estudi no inclou les previsions amb les arribades de creueristes ni les visites amb iots privats. D'aquesta manera, les pressions de càrrega humana podrien arribar a ser encara més grans.

stats