Balears 12/04/2017

A Mallorca hi ha 209 sense-sostre, segons l'IMAS

El 90% de les persones que no tenen casa viu a Palma

Anna Vidal
2 min
A Mallorca hi ha 209 persones sense sostre, segons l'IMAS

PALMALa consellera de Benestar i Drets Socials i presidenta de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), Margalida Puigserver ha presentat aquest dimecres els resultats definitius del II Recompte de persones sense sostre a Mallorca, que es va dur a terme el 22 de març amb la col·laboració de més de 200 persones voluntàries, entitats de la xarxa d'inclusió social i membres de la Universitat de les Illes Balears.

En aquest segon recompte, s'han introduït canvis en la metodologia de recollida d'informació per tal d'obtenir no només dades quantitatives, sinó també qualitatives. L'objectiu, ha explicat Puigserver, és “tenir una fotografia clara de la situació actual de les persones sense sostre, i a partir d'aquí saber quines actuacions podem posar en marxa”.

Puigserver, amb representants de la Xarxa d'inclusió social /ISMAEL VELÁZQUEZ

L'IMAS ha localitzat 209 persones sense casa, el 90% de les quals viu a Palma. També se n'han trobades en municipis turístics com Alcúdia, Can Picafort i Santanyí. Del total de persones localitzades, el 81,3% són homes i la mitjana d'edat és de 49,31 anys. En el moment del recompte, més de la meitat d'aquestes persones estaven soles. El perfil d'una persona sense sostre és, per tant, el d'un home sol, d'uns 50 anys.

D'entre aquestes 209 persones, s'han realitzat enquestes a 140 per conèixer, entre d'altres coses, quin és el seu nivell d'estudis, l'ocupació que han exercit més temps, quines fonts d'ingressos tenen o si tenen relació amb la família. Així, el 47,9% té estudis obligatoris; un 22,9%, estudis postobligatoris no universitaris; un 15,3% no té estudis i 9% té estudis universitaris o equivalent. Les principals fonts d'ingressos de les persones enquestades són les activitats marginals com la recollida de ferralla (30,6%), demanar al carrer (14,6%) i la feina (13,9%).

Preguntats pels motius que els han duit a dormir al carrer, un 54,9% va respondre que havia estat per la manca de feina; un 32,6%, per la manca de doblers; un 20,1%, per una ruptura afectiva; un 13,2%, pel consum d'alcohol; un 9,7%, pel consum de drogues; un 9%, per la manca de papers, i un 29,8%, per altres motius, com la mort d'una persona propera, una malaltia o per pròpia voluntat.

En comparació amb les dades del primer recompte, realitzat el 2015, hi ha 53 persones més. Segons la consellera, hi ha diversos motius que explicarien aquest increment. En primer lloc, la plantilla de persones voluntàries era superior a la de 2015 i també es va ampliar l'horari del recompte, que va ser de les 21 hores a la una de la matinada. En segon lloc, apunta Puigserver, les condicions meteorològiques favorables “ajudaven que la gent estigués al carrer” i, en tercer lloc, “vàrem mirar que no hi hagués futbol”, a diferència del 2015, que va coincidir amb una competició esportiva i “pensam que, tenint en compte que la majoria són homes, podria ser que estiguessin mirant el futbol”.

Línies d'actuació

La presidenta de l'IMAS ha explicat que treballaran sobre tres eixos a curt i a mitjan termini. El primer és millorar els recursos dels serveis comunitaris bàsics, és a dir, millorar la prevenció comunitària. El segon dels eixos que ha destacat Puigserver és el d'adequar els recursos existents de la xarxa d'inclusió social, i el tercer, ampliar la cartera de serveis de l'IMAS per tal de posar en marxa nous recursos, com per exemple, implantar el housing first o habitatges tutelats.

stats