La malaltia pulmonar obstructiva crònica causa prop de 2.000 ingressos hospitalaris cada any

Els experts recorden que la lluita contra el tabaquisme és la principal eina de prevenció

La malaltia pulmonar obstructiva crònica (MPOC) és una de les causes principals d'ingressos hospitalaris, especialment en els mesos d'hivern, i una causa important de mort. A les Illes Balears, aquesta patologia representa aproximadament 2.000 ingressos hospitalaris cada any, segons ha donat a conèixer aquest dimarts la Conselleria de Salut a través d'un comunicat amb motiu del dia mundial d'aquesta malaltia.

La MPOC és una malaltia comuna que es caracteritza per la disminució progressiva de la capacitat pulmonar a causa de l’obstrucció dels bronquis i la destrucció dels pulmons, produïdes principalment pel nociu efecte del tabac. En aquest sentit, des del Servei de Pneumologia de l'hospital de Son Espases recorden que la principal eina de prevenció és la lluita contra el tabaquisme.

Es tracta d'una malaltia que, tot i que afecta el 10% de la població de més de 40 anys, és encara una gran desconeguda per a la població general. De fet, es calcula que més del 70% de les persones que la pateixen no n'estan diagnosticades.

Els principals símptomes són la sensació de falta d’aire en caminar, tos i producció de moc, o bé arran d’un quadre catarral que acaba afectant la respiració. Pel que fa al tractament, els experts assenyalen que és imprescindible deixar de fumar, fer exercici físic de manera moderada (i de vegades rehabilitació respiratòria) i rebre tractament específic per via inhalada amb fàrmacs broncodilatadors i antiinflamatoris i, en alguns casos, amb oxigen. En els casos més greus pot arribar a plantejar-se el trasplantament dels pulmons.

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF