Balears 22/03/2016

La precària situació de les treballadores que fan nets els hotels s'agreuja i continua sense solucionar-se

El llibre 'Las que limpian los hoteles', d'Ernest Cañada, denuncia la precària situació que continuen vivint les cambreres de dia. L'externalització del sector obliga que moltes acceptin guanyar 2,5 euros per habitació que netegin

Y.tarramera
2 min
Les cambreres de dia han de netejar entre 20 i 28 habitacions al dia.

PalmaEl col·lectiu de les cambreres de dia són les que netegen les habitacions i sovint també les zones comunes dels hotels cada dia. A Balears són 13.000, gairebé totes dones, que han de netejar entre 20 habitacions, en el millor dels casos, i 28 en una jornada de vuit hores que, òbviament, s'acaba convertint en deu si no els dóna temps. La majoria prenen medicació, analgèsics per al mal o antidepressius per fer front a l'ansietat que els provoca no tenir temps per fer net. Han de moure llits supletoris que, si abans eren lleugers i amb rodes, ara són de fusta i pesen "més que un mort". Han de canviar fundes de nòrdics, nombrosos coixins i moure's entre maletes a la velocitat de la llum.

Segons conveni, poden arribar a tenir un sou de 1.000 euros, però amb els canvis de les condicions contractuals, aquesta xifra s'ha reduït radicalment fins a situar-se en els 700. El pitjor, però, arriba amb l'externalització del sector, ja que treballar per a un empresa externa representa en la majoria d'ocasions haver d'acceptar cobrar 2,5 euros per fer neta una habitació.

Aquestes són només algunes de les dades que es recullen al llibre 'Las que limpian los hoteles', escrit pel sociòleg Ernest Cañada, que s'ha presentat aquest dimarts a la seu d'UGT i que recull tot un seguit d'històries ocultes d'un col·lectiu que constitueixen entre un 20% i un 30% de les plantilles dels hotels. En total, són més de 25 testimonis d'arreu de l'estat espanyol, entre els quals no podien faltar els testimonis de les cambreres de Balears. És el cas de Dolores Ayas i Soledad Castro, delegades sindicals del sector que han estat presents a l'acte com a treballadores afectades per la poca visibilitat d'una professió que necessita, urgentment, augmentar la plantilla.

"Estam fetes pols", assegurava aquest matí davant els mitjans de comunicació Dolores Ayas. Té 54 anys i fa feina en un hotel de quatre estrelles de la Platja de Palma. Afirma que, gràcies a ella, s'ha aconseguit rebaixar, al seu hotel, de 28 a 20 el nombre d'habitacions a netejar durant un dia.

Per l'autor del llibre, la dada més preocupant és que la majoria de les treballadores diuen que prenen medicació per fer front als dolors que pateixen. Dolors físics però també psíquics, ja que moltes estan sotmeses a la pressió d'haver d'acabar en un temps rècord.

Tot i que aquesta situació s'ha denunciat en nombroses ocasions, sembla que les solucions continuen sense arribar i per això el col·lectiu no pensa aturar fins a aconseguir que aquesta professió rebi la visibilitat i dignificació que es mereix.

stats