SALUT
Balears 03/08/2016

La gran majoria de menors entre 14 i 18 anys de Balears ha consumit alcohol

La campanya de prevenció 'No siguis ase' incidirà en les festes populars, perquè són una de les ocasions en què els joves comencen a beure, segons informa Salut

Montse Terrasa
2 min
Francisca Bibiloni i Patrícia Gómez, durant la presentació de la campanya.

PalmaLa gran majoria dels adolescents entre 14 i 18 anys de Balears ha consumit alcohol, en concret el 75,8%, i quasi la meitat ha fet botellada durant el darrer mes. Convençuda que "les festes populars poden esdevenir espais d'inici de consum", la consellera de Salut, Patrícia Gómez, ha presentat aquest dimecres la campanya de prevenció 'No siguis ase', dirigida a joves majors de 18 anys perquè siguin un exemple pels menors.

Les xifres oferides per la consellera i la coordinadora autonòmica de Drogodependències, Francisca Bibiloni, no difereixen de les donades en ocasions anteriors. L'edat d'inici de consum d'alcohol a les Illes se situa en una edat primerenca, en els 13,8 anys, i un de cada sis menors d'entre 14 i 18 anys reconeix que en el darrer mes s'ha engatat. Per frenar aquesta realitat, aquest estiu Salut centra la campanya de prevenció i conscienciació 'No siguis ase' en les festes populars, "allà on de vegades s'inicien els joves en el consum" i que per culpa de la botellada perden la identitat cultural, ha afirmat Gómez.

Es tracta d'una campanya que es difondrà mitjançant les xarxes socials i amb taules informatives als municipis en festes. Formentera serà el primer de la llista, seguit de Sencelles, Alaró, Ferreries, Sóller, Felanitx, Sant Antoni de Portmany, Bunyola i Binissalem. Per a aquesta tasca, el Govern ha contractat els serveis d'una empresa externa per 5.000 euros. Bibiloni ha comentat que 'No siguis ase' tindrà continuïtat més enllà de l'estiu i que es repetirà en temps de vacances o festes com les de Sant Sebastià. El material gràfic d'aquesta iniciativa ha costat 8.000 euros.

Missatges contra el descontrol

La campanya incideix en altres aspectes relacionats amb sortir de nit i beure. "El consum d'alcohol provoca desinhibició, pèrdua de control i pot generar situacions de risc per a la resta de la població", ha remarcat Gómez. Per això, alguns dels missatges que es difonen amb aquesta campanya són: 'Abans de sortir, pensa en quina nit t'espera i com vols que acabi'; 'Procura sopar bé abans de sortir'; 'Agafa el que necessitis: doblers, el DNI, condons...'; 'Si t'enrotlles, fes el cap viu! Pren precaucions'.

Bibiloni ha destacat la col·laboració dels ajuntaments i consells insulars, a més d'associacions de pares, que també formen part de la Plataforma Oci de Qualitat, entitat que pretén fomentar hàbits més saludables entre els joves.

stats