Balears 21/10/2017

La majoria de casos ja es poden tractar per complet a les Pitiüses

La radioteràpia ha millorat la qualitat de vida de la pacient

Armando Tur
2 min
Les associacions treballen per un registre de tumors que coordinarien els serveis d’Anatomia Forense de la sanitat pública i privada.

EivissaPatir un tractament per curar un càncer de mama és un procés dur que exigeix lluita a qui el pateix. Per a una eivissenca o formenterera, però, fer-ho avui és molt més fàcil que fa dos anys. Entre el 2016 i el 2017 l’hospital Can Misses, el de referència a Eivissa i Formentera, ha incorporat dues tècniques que fins ara obligaven les pacients a haver-se de desplaçar a Son Espases: la radioteràpia i la del gangli sentinella.

En el cas de la radioteràpia, aquesta tècnica va començar a treballar el gener del 2016. En aquell moment hi havia un moviment social molt fort impulsat per dos activistes: Carmen Tur i Lluís Cros. Avui, amb la tècnica funcionant a ple rendiment, la qualitat de vida de les pacients ha millorat substancialment. “Abans una pacient s’havia de desplaçar un o dos mesos a Palma, de vegades sola, sense suport de ningú”, explica Beatriz Yuste, psicooncòloga de l’Associació Pitiusa d’Ajuda a Afectats de Càncer (APAAC). Segons Yuste, ara mateix qualsevol cas que estigui en els paràmetres de ‘normalitat’ de càncer de mama pot ser curat a les Pitiüses. Només queda un tractament pendent d’incorporar-se a la cartera de serveis de Can Misses, la reconstrucció mamària. Des de l’àrea de Salut d’Eivissa i Formentera expliquen que aquesta tècnica es fa a Son Espases, perquè allà és on tenen tot el material per fer una operació que consideren ‘estètica’, però asseguren que els cirurgians es traslladen a Eivissa per realitzar totes les consultes de postoperatori. Des d’APAAC, Yuste explica que té constància que es treballa per incorporar-l’hi.

El del gangli sentinella, per la seva banda, es realitza des de finals del 2016 i significa evitar el desplaçament a Mallorca i una segona operació per a prop d’unes 45 afectades cada any. Aquesta tècnica s’ha incorporat a l’àrea de cirurgia de Can Misses i permet realitzar biòpsies aquí a Eivissa, ja que abans s’utilitzaven tècniques radioactives per a les quals no hi havia personal a l’àrea pitiüsa.

Ara bé, no tot està aconseguit. A banda dels cirurgians per a la reconstrucció mamària, des de les associacions es treballa ara per un registre de tumors que coordinarien els serveis d’Anatomia Forense tant de la sanitat pública com de la privada. En aquests moments l’associació Eivissa i Formentera Contra el Càncer es troba en contacte amb l’IB-Salut per finançar un projecte que permetria saber quin és el càncer més comú a Eivissa i a Formentera per tal d’enfocar els esforços cap a la seva lluita. Des d’APAAC, el doctor Lluis Cros assegura que “ara mateix és impossible saber el nombre d’afectats que hi ha a Eivissa i Formentera per càncer”. Diu que a les associacions acudeix un percentatge molt reduït d’afectats i explica que molts diagnòstics es tracten a fora, motiu pel qual és més que necessari posar en marxa aquesta iniciativa.

stats