Balears 26/04/2017

Madrid accepta consensuar un nou model de gestió del 0,7% de l'IRFP amb les comunitats autònomes

El Govern de les Illes Balears, representat per la Conselleria de Serveis Socials, s'ha negat a votar la proposta presentada pel Ministeri, a qui ha demanat més lleialtat

Ara Balears
2 min
Reunió del Consell Territorial de Serveis Socials i Dependència / CAIB

PalmaEl govern de l'Estat ha acceptat finalment consensuar un nou model de gestió del 0,7% de l'IRPF, després que la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, i consellers d’altres comunitats autònomes progressistes s’hagin negat a votar el decret proposat. Així s'ha decidit a la reunió del Consell Territorial de Serveis Socials i Dependència que ha tingut lloc a Madrid, la primera que el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat convoca en aquesta legislatura.

Fina Santiago ha demanat més lleialtat al govern de l'Estat després que se’ls proposàs votar avui mateix un decret d’organització de les subvencions de l’IRPF que no ha estat consensuat amb els governs autonòmics i als quals no s'ha oferit temps de reflexió, mentre que sí que s’ha estat negociant des de fa mesos amb les entitats del tercer sector. Es pretenia que “en cinc dies votàssim un decret que modificava una estructura que des de fa 30 anys s’estava practicant de manera centralitzada”, ha dit la consellera.

Finalment, s’ha acordat fixar una nova reunió d’urgència, d’aquí a una setmana, i elaborar una nova proposta de model, aquesta vegada consensuat amb les comunitats autònomes i que compleixi amb les sentències judicials que atorguen als governs autonòmics la gestió d’aquests fons. El Ministeri també ha acceptat renegociar el criteri de distribució dels fons recaptats a cada comunitat autònoma, de manera que un percentatge se'l quedi l'Estat i l'altre les comunitats autònomes. Santiago ha dit que defensarà que “aquest percentatge majoritàriament sigui per a les comunitats” i es puguin destinar els doblers a desenvolupar polítiques socials.

Per altra banda, la consellera Fina Santiago ha votat en contra de la distribució del pressupost del pla de prestacions bàsiques i atenció a la infància que ha fet el Ministeri per a les Illes Balears. “No només no beneficiava la nostra comunitat autònoma, sinó que no era equitativa”, assegura la consellera. El pressupost que Madrid ha proposat per a l'Arxipèlag no arribava ni al 2%, tot i que, només per criteris de població, li correspondria el 2,5 % del pressupost.

stats