Balears 16/09/2013

Seguiment massiu de la vaga indefinida en l'ensenyament

Els sindicats STEI-i i CCOO calculen que més d'un 90% dels docents no obligats pels serveis mínims s'han apuntat a l'aturada

ARA Balears
3 min
Professora en serveis mínims

PalmaEl sindicat majoritari en l'ensenyament, l'STEI-i, calcula en un 90,97% el seguiment de la vaga en els centres educatius públics i CCOO en més d'un 92%. Respecte de l'escola concertada encara no en tenen dades, tot i que la incidència ha estat menor. El portaveu de l'STEI-i, Biel Caldentey, diu que la protesta s'està demostrant "molt contundent" i en valora positivament el seguiment. Tot i això, continua havent-hi professors als centres; cal tenir en compte que el Govern va decidir uns serveis mínims de fins al 30% del professorat.

"La contundència de les dades posa de manifest la indignació del professorat i el seu rebuig més absolut a les polítiques educatives que el Govern de José Ramón Bauzá imposa a cop de decret", assegura l'STEI-i, que parla "d'èxit sense precedents". Des del sindicat han enquestat 7.293 mestres i professors, 4.524 dels quals han optat per la vaga mentre 2.320 s'han vist obligats a fer serveis mínims. L'STEI-i calcula que el seguiment més alt ha estat als centres d'infantil i primària (93,6%), seguit dels de secundària (89,14%) i dels d'altres ensenyaments, com FP (52,38%). Per illes el sindicat calcula que a mallorca s'ha arribat al 91,13% de seguiment, a Menorca al 91,6%, a Eivissa al 89,46% i a Formentera al 95,71%.

Pel que fa al seguiment als centres concertats cooperativistes s'ha xifrat en un 87%. Quant al conjunt de les concertades, el seguiment arriba al 40%.

La tònica general de molts dels centres educatius de les Illes Balears ha estat aquest dilluns dematí la calma, pocs mestres i professors i moltes camisetes verdes. El seguiment, per part dels mestres i professors, ha estat molt alt en bona part dels centres, com les escoles públiques Santa Catalina i Aina Moll i als instituts Ramon Llull i Joan Alcover. A Pius XII i a Santa Mònica el seguiment ha estat del 100% i a l'Escola Graduada, per exemple, l'aturada també ha estat un èxit total: només una de les persones que podien fer vaga ha optat per anar a la feina. La resta de mestres que hi havia hi estaven obligats pels serveis mínims decretats pel Govern.

A Manacor, el seguiment de la vaga també està essent molt important. A l'IES Mossèn Alcover de Manacor i al CEIP Jaume Vidal, el 100% dels professors l'han secundat, i només hi ha els serveis mínims. Els docents, famílies i infants de la capital del Llevant s'han concentrat a les 9.30h al firó que avui omple els carrers de la ciutat i s'han desplaçat fins a l'estació del tren, per partir conjuntament cap a la manifestació davant el Consolat de Mar.

A Artà, la vaga també ha estat un èxit. Al CEIP Na Caragol, el seguiment ha estat del 100% i pel que fa als alumnes, només hi han anat entre un 12 i un 15%. A l'escola de Sant Bonaventura a més dels docents que cobreixen els serveis mínims hi ha 2 professors de secundària, un mestre d'infantil i dos de primària. Pel que fa als alumnes, hi ha hagut un 20% d'assistència a secundària i més del 20% a la resta. A l'escola de Sant Salvador només hi ha docents en serveis mínims i hi han acudit entre 12 alumnes de 310. Al centre Rosa dels Vents, el seguiment també ha estat del 100% i han anat a escola 2 alumnes de 22.

A Sant Joan, han fet vaga 14 dels 15 mestres de l'escola Son Juny. A Montuïri, el seguiment de la vaga al CEIP Joan Mas i Verd ha estat del 100%. Pel que fa a Santanyí, el seguiment al CEIP Blai Bonet també ha estat massiu.

stats