Publicitat
Publicitat

POLÍTICA

Podem i l'oposició impedeixen que l'ecotaxa, que es cobrarà l'1 de juliol, pagui residències

L'impost es vota dimarts en el ple del Parlament, després que la comissió acordi que un 60% dels fons es repartiran de manera territorialitzada

L'ecotaxa entrarà en vigor l'1 de juliol i no finançarà projectes sociosanitaris allunyats del seu objecte original, que és l'ambiental, segons ha dictaminat aquest dimarts la comissió parlamentària, que ha enllestit l'articulat final de la llei que amb tota probabilitat aprovarà dimarts que ve el Parlament.

Una de les imatges d'aquesta comissió ha estat el moment en què el soci del Pacte, Podem, ha votat amb el PP, Ciutadans i El Pi la negativa que l'ecotaxa pagui projectes com residències i d'altres instal·lacions. Els 5 diputats de PSIB i MÉS no han pogut fer res davant els 8 vots de la resta de formacions representades a la comissió i han vist amb impotència com l'aspiració de la consellera d'Afers Socials, Fina Santiago, quedava sense possibilitats. “ No hi veim cap relació amb el turisme ni els seus impactes, que és pel que neix l'ecotaxa”, ha dit el diputat de Podem Salvador Aguilera.

En tot cas, tant MÉS per Menorca, per defensar que també es puguin pagar equipaments educatius, com MÉS per Mallorca, en la seva persistent lluita per les residències, han forçat que aquest punt no quedi “mort” en comissió i han fet servir el recurs de demanar un vot particular per fer arribar al ple el text original del projecte de llei que va arribar al Parlament, i que sí que inclou la referència als equipaments sociosanitaris. “Hi ha més de 800 persones en llista d'espera i amb dret a una plaça”, ha argumentat el diputat de MÉS Antoni Reus.

Aquesta acció, la del vot particular, permetrà que el ple torni a pronunciar-s'hi específicament, si bé no hi haurà cap canvi i, per tant, quedarà rebutjada i fora de la llei, tal com ha confirmat la portaveu de Podem, Laura Camargo, a la sortida de la comissió: “En aquest tema hem estat clars i pensam que l'ecotaxa no és per a això”, ha sentenciat.

Pel que fa a l'altra gran discrepància entre PSIB i MÉS amb el seu soci Podem, la fixació d'una quota per illes, ha quedat desbloquejada. Finalment un 60% del total de la recaptació es repartirà de manera estandarditzada entre les illes “amb un criteri que s'inspirarà en la Llei de finançament de consells insulars i que vindrà detallat en el reglament posterior a la llei”, ha dit el diputat de MÉS Antoni Reus. Així, només un 40% del total dels fons quedarà fora del repartiment territorialitzat.

La comissió tècnica, que El Pi havia demanat que tingués caràcter vinculant “i així demostraria el Govern que té esperit de consens”, serà la que valorarà tots els projectes, però finalment, tal com queda el redactat de la llei, la seva proposta només serà una recomanació al Consell de Govern. Aquest serà qui hi tindrà la darrera paraula, però haurà de mantenir les proporcions fixades per llei. “ Que tinguin bona sort, perquè tants criteris sobreposats, no sé com s'ho faran”, ha dit el diputat del PP Álvaro Gijón, qui ha lamentat que “només se'ns hagi acceptat una esmena d'una vintena, cosa que demostra poca capacitat de consens”.

1 de juliol

Els partits del Govern sí que han acceptat l'esmena d'El Pi respecte d'ajornar el cobrament de l'ecotaxa fins al dia 1 de juliol, “ perquè endarrerir-lo al 2017 seria perjudicar els comptes del Govern, que ja tenen previst l'ingrés, però pensam que és raonable posar la data d'inici l'1 de juliol per donar temps als operadors turístics per preparar-se, tenint en compte que els contractes ja estan fets de fa temps”, ha explicat el diputat Josep Melià en la seva defensa d'aquesta esmena.

Malalts

Els que viatgin per raons de salut entre illes i els seus acompanyants degudament documentats estaran exempts de pagar l'ecotaxa. Avui la comissió ha afinat el text de la futura llei i ha aprofundit sobre el fet que aquells que no vagin a centres públics però rebin assistència mitjançant les asseguradores que tenen conveniades els treballadors públics també se'n podran beneficiar, "ja que ells no trien on els atenen, sinó que els ve donat per l'acord que té el seu centre de treball", ha dit la diputada del PSIB Bel Oliver, qui a la sortida de la comissió explicava el sentit de l'esmena que ha prosperat per ampliar les excepcions en matèria d'assistència mèdica i sanitària.

La sessió de la comissió ha estat ferragosa en alguns punts, perquè la transacció i l'acord sobre algunes esmenes ha obligat a aturar les votacions en més d'una ocasió, i fins i tot a fer un recés de gairebé mitja hora per fer “recompte” d'allò que es votava a favor i en contra. El diputat de Ciutadans Xavier Pericay ha demanat repetir-ne alguna per tenir temps de prendre consciència del que votava, i també els diputats de Podem han reclamat un aclariment del que suposava el vot particular sobre les residències. Se'ls ha informat que això provocarà que el ple del Parlament es torni a pronunciar específicament sobre les residències a costa de l'ecotaxa.

Tots els grups parlamentaris donen per fet que la votació de la llei que grava les estades turístiques es farà dimarts que ve. La resolució definitiva la determinarà aquest dimecres la mesa del Parlament, en veure si estan enllestits els informes jurídics preceptius.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 10/12/2017

Consultar aquesta edició en PDF