MODIFICACIÓ DE LA LLEI TURÍSTICA
Balears 29/09/2017

L’oferta d’Airbnb s’ha reduït un 22%

Terraferida, Ciutat per a qui l’Habita i Dins Airbnb certifiquen, no obstant això, una “enorme” oferta il·legal

Anna Schnabel
3 min
L’oferta d’Airbnb s’ha reduït un 22%

PalmaNomés tres dies després que entràs en vigor la reforma de la llei turística, les places de lloguer vacacional oferides a través d’Airbnb varen baixar a les Balears un 22%, tenint en compte que abans de la modificació es publicitaven 161.558 places i el 25 d’agost se’n comptaven 124.796. Aquestes són només algunes de les noves xifres que han fet públiques dos col·lectius que treballen per posar límits a la massificació turística: Terraferida i Ciutat per a qui l’Habita, utilitzant dades proporcionades per la plataforma Dins Airbnb.

La xifra és encara més significativa per a la capital de l’Arxipèlag, que ha vist reduir els lloguers vacacionals anunciats a través de la plataforma un 54%. Mentre que abans de la reforma legislativa s’oferien 11.482 places, després n’eren 5.291. També crida molt l’atenció el cas de Sant Josep de sa Talaia, poble que ofereix més places que tot Palma. Airbnb oferia al municipi eivissenc un total d’11.954 places -més de les que s’oferien a Palma-, però la reducció tan sols ha estat del 17%.

Igualment, la modificació de la llei ha fet que les ofertes d’Airbnb a la xarxa minvin un 24,5% a Mallorca i un 19% a Eivissa i Menorca. Dels deu municipis amb més places a Airbnb, Palma i Calvià serien els termes on més se n’han retirades, mentre que a Santanyí, Manacor i als municipis d’Eivissa és on manco s’han reduït, comparativament.

Terraferida ja va fer públic que l’any passat la plataforma oferia un total de 78.543 places a Mallorca. No obstant això, durant els primers mesos del 2017 varen pujar fins a les 81.901. Les darreres dades que va obtenir el col·lectiu acreditaven que s’havia produït un “ creixement espectacular”. Airbnb va arribar a oferir 161.558 places aquest estiu a les nostres Illes: 109.196 a Mallorca, 37.006 a les Pitiüses i 15.266 a Menorca. Terraferida considera que el 2017 l’oferta d’Airbnb ha continuat augmentant i afirma que Eivissa, Palma, Pollença i Alcúdia concentren el gruix de l’oferta.

Terraferida i Ciutat per a qui l'Habita demanen més inspeccions

Aquestes entitats demanen a la Conselleria de Turisme que incrementi els serveis d’inspecció i la sanció de l’oferta turística il·legal, de manera que l’oferta retirada dels webs de comercialització de lloguer turístic sigui clausurada físicament i no sols virtualment. A més, reclama que, tot i existir encara milers d’ofertes il·legals a la xarxa, “Turisme no ha proporcionat informació sobre les sancions que ha imposat, ni si ho ha fet”. “La clausura de les places il·legals, de tot tipus d’oferta turística, és clau perquè es redueixi la pressió humana sobre el territori i els recursos, i que augmenti l’oferta del lloguer residencial, dos dels problemes més greus que pateix la població balear”, conclouen.

“Són alguns dels primers fruits de la llei, que valoram positivament”, diu Terraferida en un comunicat. Segons el punt de vista dels col·lectius que han publicat les dades, les xifres indiquen, sobretot, que l’entrada en vigor de la reforma de la Llei turística ha provocat una retirada significativa d’anuncis als municipis amb més oferta il·legal, ja que preveu sancions elevades per als portals que comercialitzen sense llicència. Aquesta opinió no és compartida pel Foro Vacacional, que denuncià fa poc més d’una setmana la “ política del terror” que ha generat l’entrada en vigor de la regulació.

Segons les dades fetes públiques per aquesta plataforma, que rep el suport d’Airbnb i Booking, la comercialització del lloguer vacacional s’ha reduït més del que Dins Airbnb ha dit: no és d’un 22%, sinó d’un 30%. Pel president de Foro Vacacional, Juan Estarellas, aquesta baixada suposa que el 2018 Balears deixarà d’ingressar 526.920.810 euros per les restriccions. “La llei ha arribat en el moment idoni per arruïnar un sector que demanava regulació, no una prohibició”, conclogué.

stats