Balears 07/11/2016

Localitzada una cinquena fossa en les exhumacions de Porreres

Un crani perforat a poc més de mig metre de profunditat pot conduir a noves troballes en els propers dies

M. Barceló
1 min
Zona sud del cementeri on s'ha començat a excavar i on ha aparegut un crani perforat, signe de possibles noves localitzacions de fosses.

PorreresEl crani perforat corresponent a un possible 27è esquelet, trobat a poc més de mig metre de la superfície, a la zona sud del cementeri vell i a pocs metres de les primeres quatre primeres fosses localitzades, permetrà ampliar en els propers dies el camp d'acció de la Sociedad de Ciencias Aranzadi, que porta a terme les exhumacions de desenes de persones assassinades durant la Guerra Civil a Porreres. Així ho ha explicat Lourdes Herraski, de l'equip científic que analitza les troballes humanes que van apareixent a mesura que passen els dies.

A hores d'ara, un panteó amb 50 nínxols i dues capelles familiars, en un únic bloc, està obstruint l'avanç de les excavacions, malgrat que s'està excavant en tot el perímetre enjardinat. Es dóna per descomptat que aquesta edificació, de 1956, es va aixecar damunt un nombre indeterminat de fosses de la Guerra Civil i que això dificultarà o pot impossibilitar recuperar molts cossos de republicans afusellats.

A partir d'aquest dimarts les excavacions afectaran el cornaló exterior d'una de les dues capelles, on hi ha clars indicis que es podria trobar un nou punt d'enterrament, el cinquè a sortir a llum. Emperò la localització d'aquesta nova fossa es troba molt a la vora dels fonaments de l'edifici mortuori particular, la qual cosa pot suposar un entrebanc que els tècnics hauran d'avaluar segons avancin els treballs d'excavació.

Aquest dilluns capvespre, prop de cent persones han assistit a la roda informativa que diàriament ofereix Aranzadi. Davant l'absència per uns dies del director, el professor Etxeberria, Lourdes Herraski és l'encarregada d'explicar els treballs diaris i d'atendre les preguntes que plantegen els assistents.

stats