Balears 19/06/2017

Llubí retirarà un dels darrers vestigis franquistes al municipi

El Consell de Mallorca autoritza l'Ajuntament a retirar una placa enaltidora de la creu del Molí de Son Rafal

Ara Balears
2 min
La Creu del Molí de Son Rafal, a Llubí.

PalmaLa Feixina, de moment, no tomba, però l'Ajuntament de Llubí podrà retirar un dels pocs símbols franquistes que queden al municipi. El Departament de Patrimoni, Cultura i Esports del Consell de Mallorca ha remès al Consistori llubiner l'autorització per retirar la inscripció que es troba a la base de la creu del Molí de Son Rafal, situada enmig de la plaça que rep el mateix nom. La inscripció, feta a una placa de marbre, diu: "Caídos por Dios y por España. ¡Presentes!".

La iniciativa per retirar la placa parteix del col·lectiu de joves Es Fibló, que el novembre de 2016 va instar l'Ajuntament a retirar la inscripció en aplicació de la Llei de memòria històrica. No obstant l'acord del Consistori, explica el Col·lectiu, el fet de trobar-se a la base d'una creu d'estil barroc que data de 1680, catalogada Bé d'Interès Cultural (BIC), obligà l'Ajuntament a lliurar un informe a Patrimoni en què s'assegurava que la retirada de la placa commemorativa no suposa cap perill per a la creu. L'informe va ser encomanat a la historiadora de l'art Caterina Gelabert i la intervenció la durà a terme el restaurador Pere Terrasa.

La placa data del 1957, any de la remodelació de la plaça que era coneguda com la plaça de 'los Caídos', lloc on cada any es duien a terme els actes institucionals en commemoració de l'aixecament del 18 de juliol de 1936.

Inscripció franquista a la base de la creu.

El proper 14 de juliol, Es Fibló organitzarà una conferència en la qual Gelabert presentarà les informacions descobertes sobre la inscripció franquista i el seu context. La retirada de la inscripció franquista serà una de les activitats organitzades enguany per l'Ajuntament de Llubí en matèria de memòria històrica, com ara l'homenatge al capellà Jeroni Alomar Poquet, assassinat al cementeri de Palma per l'exèrcit franquista ara fa 80 anys.

stats